Bij spouwmuurisolatie heb je verschillende materialen zoals schuim, vlokken en EPS-parels. Wat is het verschil daartussen?

Dit artikel is gepubliceerd op 14-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Er zijn wel verschillen tussen de materialen, maar vooral ook enkele overeenkomsten:
– De materialen zijn veel toegepast als na-isolatie materiaal
– Ze zijn waterafstotend zodat ze beschermen tegen waterdoorslag
– De isolatiewaarde van de verschillende materialen ligt dicht bij elkaar
– De milieu-impact is beperkt en voor al deze materialen veel geringer dan de milieuwinst die ze als isolatie opleveren. MilieuCentraal heeft een vergelijking op haar website staan waaruit blijkt dat de milieu-impact voor de materialen nauwelijks verschilt.

Maar er zijn ook verschillen:
– Er is verschil in de prijs wat voor veel woningeigenaren een belangrijkste kriterium zal zijn. Vraag daarom bij enkele bedrijven een prijs op.
– Steenwol- en glaswol worden bij na-isolatie als vlokken in de spouw gespoten. Doordat de spouw volledig wordt gevuld en het materiaal niet samendrukbaar is, zakt het niet in. Wolvlokken dempen het geluid van buitenaf iets beter, dus in een rumoerige omgeving kan dit wellicht meespelen.
– Polystyreen (EPS of piepschuim) wordt in de vorm van parels in de spouw gespoten. De parels zijn voorzien van een bindmiddel waardoor ze in de spouw aan elkaar kleven en een een plaat vormen. Voor parels zijn wat kleinere gaten nodig dan voor vlokken, dus voor metselwerk met smalle voegen geeft dit een wat mooier resultaat.
– PUR-schuim vormt bij het uitharden een plaat in de spouw.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op