Warmtepomp

Geld en energie besparen met een warmtepomp

Waarschijnlijk maak je voor het verwarmen van huis en water gebruik van een cv-ketel, een betrouwbaar systeem waar je vaak geen omkijken naar hebt. Tot het moment komt, gemiddeld na 15 jaar, dat de ketel aan vervanging toe is. Wil je dat moment voor zijn en een duurzame keuze maken? Denk dan eens aan een warmtepomp.

Een warmtepomp als energiebron voor je huis onttrekt warmte uit  lucht of water. Daarna wordt deze warmte geschikt gemaakt voor warmte die te gebruiken is voor je warme water of huisverwarming. Er zijn 3 soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp, een volledig elektrische warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp.

Hybride warmtepomp

Het grootste gedeelte van het jaar verwarmt de warmtepomp uw huis met behulp van warmte uit de buitenlucht. Maar als het op koude dagen goedkoper of milieuvriendelijker is om met de ketel te verwarmen, neemt die het automatisch over. Warm water wordt altijd met de ketel verwarmd, zodat er steeds snel heet water uit de kraan komt.

Volledige elektrische warmtepomp

Deze warmtepomp haalt met elektriciteit warmte uit de buitenlucht voor het verwarmen van je huis. De elektrische boiler zorgt ervoor dat je altijd warm water hebt.

Ventilatiewamtepomp

Heb je mechanische ventilatie? Dan is een ventilatiewarmtepomp wellicht iets voor jou. Deze kleine pomp gebruikt de warme lucht uit je huis om je huis te verwarmen.

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

Op de website van Milieu Centraal kun je een handige tool vinden, de warmtepompcheck. Hiermee kun je binnen een paar minuten controleren of jouw huis geschikt is voor het installeren van een warmtepomp,  hoe je je huis hiervoor geschikt kunt maken, welke pomp geschikt is voor jouw situatie. Bovendien krijg je zo een aardige indruk van de kosten en de opbrengsten.

ISDE-subsidie

Wist je dat er momenteel subsidie zit op warmtepompen?

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn cv-ketel zomaar vervangen door een warmtepomp?

Je kunt je ketel vervangen voor een warmtepomp onder bepaalde omstandigheden. Het is belangrijk dat de woning goed geïsoleerd is. Een warmtepomp verwarmt met lage temperatuur en geeft continu warmte af. Op die manier kan jouw woning net zo prettig verwarmd worden als met gas als er geen warmtelekken zijn, voldoende isolatie en voldoende afgiftesystemen.

Ik hoef toch geen warmtepomp, straks hebben we toch allemaal waterstofgas

Dat zou mooi zijn. Maar waterstofgas zal niet overal beschikbaar komen. Het is een energiedrager en die veroorzaken altijd meer kosten. Een warmtepomp gebruikt een deel elektriciteit en voor een groter deel haalt de warmtepomp energie uit lucht, water of de bodem.

Wanneer heeft een hybride warmtepomp zin?

Een hybride warmtepomp wordt geplaatst in combinatie met een aanwezige gasgestookte cv-ketel. Voordelen zijn dat er geen speciaal lage temperatuurs-verwarming hoeft worden aangelegd in huis en dat de hybride warmtepomp al mogelijk is vanaf een gemiddelde isolatie. Op deze manier kan het grootste deel van het jaar de warmtepomp het huis verwarmen door warmte aan de buitenlucht te onttrekken. En als het te koud is dan springt de cv-ketel automatisch bij.

Een hybride warmtepomp kan ook koelen. Dan werkt het proces andersom voor het deel met de warmtepomp maar daarvoor geldt niet hetzelfde: het gas-systeem werkt niet om te koelen en springt alleen bij als er warmte nodig is. Op deze manier kun je (goed ingeregeld) veel gas besparen vergeleken met als je alleen een cv-ketel hebt. Het gasverbruik dat na toepassing van een hybride warmtepomp nog over blijft, kan op een later moment nog verlaagd worden door duurzame en energiebesparende maatregelen toe te passen, zoals een zonneboiler of isolatie. De laatste stap is dan richting gasloos wonen of het afnemen van duurzaam gas. De hybride warmtepomp is het meest duurzaam als je ook zonnepanelen en of een zonnecollector gebruikt om de warmtepomp van stroom en warmte wordt voorzien.

Persoonlijk en onafhankelijk advies over een warmtepomp

Wil je je liever persoonlijk laten informeren over de mogelijkheden van een warmtepomp? Neem dan contact op met een van onze bekwame energieadviseurs. Zij helpen jou graag verder.

Ik wil contact met een energieadviseur!