Kan je zonnepanelen op de elektrische groep voor de wasmachine aansluiten?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Dat kan tot maximaal 3.500 Watt, maar dan moet er wel een groepenkast (klein kastje met installatieautomaten ook wel zekeringen genoemd) worden aangelegd om te voorkomen dat er hoge stromen in de draden kunnen lopen. Hoge stromen kunnen optreden bij teveel apparaten op één groep of bij kortsluiting.

Kijk dat zit zo. Als er geen zonnepanelen op de groep zitten, slaat bij overbelasting of kortsluiting de automaat in de meterkast af. Er heeft dan even een hoge stroom door de kabel gelopen, maar met de maximale stroom die door één groep mag en bovendien zo kort dat er geen brand kan ontstaan.

Als er nu wel zonnepanelen op de groep zitten, zonder groepenkast, zal bij kortsluiting de automaat in de meterkast afslaan en zal de omvormer afschakelen. Dit duurt natuurlijk ook maar kort, maar de stroom door de kabel kan wel vele malen hoger zijn (vermogen groep + volledige vermogen zonne-installatie). Daardoor kan er meer schade ontstaan en brengt dat toch brandgevaar met zich mee.

Bij overbelasting van de 'wasmachinegroep' kan het zelfs zijn dat er langdurig een te hoge stroom door de kabels loopt. De groep (uit de meterkast) en de zonnepanelen gaan dan gezamenlijk de overbelaste groep van stroom voorzien. Als je bijvoorbeeld drie apparaten op de groep hebt (wasmachine, droger en stofzuiger) en er liggen veel panelen op het dak, dan zal op een zonnige dag de stop niet doorslaan. De stroom stopt pas als er een draad is gesmolten, wat natuurlijk een brandgevaarlijke situatie geeft.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op