Ik wil van het gas af, kan ik mijn huis verwarmen met infraroodpanelen?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Dat hangt sterk af van de situatie. Infraroodverwarming is niet geschikt om het hele huis mee op te warmen, want als de verwarming veel aan staat, zal de elektriciteitsrekening erg hoog worden. Infraroodverwarming kan wel interessant zijn als de woning zeer goed geïsoleerd is, waardoor de verwarming maar af en toe aan staat. Verder kan infrarood verwarming zinvol zijn als je veel weg bent of als je een (klein) deel van het huis gebruikt.

Als de isolatie goed is en je bent weinig thuis, dan kan infraroodverwarming dus zinvol zijn. Let dan op dat je alleen de plaatsen verwarmt waar je zit. Er is tegenwoordig verwarming met aanwezigheidsdetectie. Zorg ervoor dat de straling je hele lichaam verwarmt. Als je voeten geen straling opvangen, kunnen die koud worden, wat oncomfortabel aanvoelt.

Er zijn woningen waar de hogere stroomrekening is gecompenseerd met extra zonnepanelen. Zolang de saldering van kracht is, werkt dat. Maar na 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd en zal de stroom uit de zonnepanelen minder opleveren dat de stroom voor de infraroodverwarming kost, omdat het terugleveren gebeurt op momenten dat veel mensen dat doen. Maak een goede kostenafweging alvorens te kiezen voor infrarood.

Voor meer informatie kun je kijken op onze pagina over infrarood panelen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op