Tot wanneer is de salderingsregeling van kracht?

Dit artikel is gepubliceerd op 21-02-2024 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Er is geruime tijd sprake geweest dat de salderingsregeling na 1 januari 2025 geleidelijk afgebouwd zou worden, maar de Eerste Kamer heeft dit wetsvoorstel op 13 februari 2024 verworpen. Daarmee blijft de huidige salderingsregeling vooralsnog van kracht.
De salderingsregeling houdt in dat de stroom die je aan het elektriciteitsnet terug levert, wordt verrekend met de stroom die je in dat zelfde jaar van het net afneemt. Daardoor bespaar je met de terug geleverde stroom op de inkoopkosten van stroom. Met saldering verdienen zonnepanelen zich bij de oude stroomprijzen al binnen circa 7 jaar terug. Met de gestegen stroomtarieven verdienen ze zich in minder dan 7 jaar terug. Daarna leveren ze nog zeker 20 tot 25 jaar stroom.

Het is even afwachten wat de reactie van de energieleveranciers is op het in stand houden van de salderingsregeling. Een aantal leveranciers rekent nu al (teruglever)kosten door aan zonnepaneelhouders. De terugverdientijd wordt dan langer, maar hoeveel dat hangt af van de kosten van de zonnepanelen, de stroomprijs en terugleververgoeding van dat moment en het aandeel van de stroom dat je zelf direct verbruikt.

Zie ook de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op