Past een warmtepomp in mijn huis?
Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.
Als je een installatiebedrijf om een aanbieding vraagt, kan je meteen deze vraag stellen. Zij weten hoe groot de installaties zijn en zullen ter plaatse overleggen waar de warmtepomp geplaatst kan worden. Er zijn verschillende soorten warmtepompen:
– De hybride warmtepomp (naast een ketel) is ca. 25x45x90 cm. Deze is betrekkelijk klein en kan bijna altijd geplaatst worden. Er hoeft verder niets aan de installatie te veranderen. Hoewel extra isolatie van de woning natuurlijk wel het energieverbruik verder verlaagt.
– Een volledige (all-electric) lucht-water-warmtepomp (zonder ketel) is ten minste 70x80x180 cm. Je hebt dan te maken met de warmtepomp inclusief boilervat (voor warm tapwater) en de buiten-unit (net als bij een airco). De warmtepomp kan nog groter zijn omdat vaak twee buffers worden geplaatst: het reeds genoemde buffervat voor het warm tapwater en daarnaast nog een buffer voor de verwarming. Per onderdeel moet dan worden bekeken waar deze geplaatst zouden kunnen worden. Verder is het van belang dat de warmteafgiftesystemen geschikt zijn. Vaak wordt vloerverwarming in de woonvertrekken en convectoren in de slaapkamers gekozen. Als de woning goed is nageïsoleerd, kan het zijn dat de bestaande radiatoren voldoende zijn voor verwarming met een warmtepomp.
– Een warmtepomp kan ook met warmte uit de bodem werken of met PVT-collectorer (zonnecollector voor stroom en warmte). Dan spreken we van een water-water-warmtepomp, maar die is qua vermogen en omvang gelijk aan de hierboven genoemde, want er zijn ook een boilervat en meestal een buffervat nodig, maar je hoeft geen plek te zoeken voor de buitenunit. Wel moet er ruimte zijn om een bodemwarmtewisselaar in de grond aan te brengen. En als je met PVT-panelen gaat werken, moeten die op het dak passen of op een andere plek in de zon geplaatst worden.
– Een monoblock warmtepomp. Dit kan een warmtepomp op lucht, water (PVT) of bodem zijn. De condensor (verwarmingsdeel) en de verdamper (deel dat warmte uit de omgeving haalt) zijn dan in één kast onder gebracht. Deze kast kan in z’n geheel buiten staan, zodat je binnen geen ruimtegebruik binnen hebt. Overigens komt doorgaans dan nog wel het warmtapwaterboilervat binnen te hangen.
Nog op zoek naar antwoorden?
Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.
Neem contact op