Afzuigen van kooklucht via de kookplaat, is dat een goede oplossing?

Voor het afzuigen van kooklucht bestaat eigenlijk geen ideaal systeem. Vanuit gezondheid wordt geadviseerd om boven de kookplaat 300 m3/uur lucht af te zuigen en direct naar buiten af te voeren.
Afzuiging boven de kookplaat is effectiever dan achter of naast de kookpitten. Met de luchtafvoer naar buiten ben je ervan verzekerd dat het vocht, fijnstof en luchtjes snel en effectief worden afgevoerd. Maar de afgevoerde lucht moet in de keuken weer aangevuld worden, door bijvoorbeeld een gevelrooster of open raam. In de winter levert dat toevoer van koude lucht op, en tijdens hete zomermiddagen toevoer van hete lucht. Wat helpt is om de periode van extra luchttoevoer kort te houden (15 tot 30 minuten). De constructie heeft dan niet de tijd om af te koelen, zodat de keuken daarna weer snel op temperatuur is.
Recirculatiesystemen die lucht afzuigen, filteren en weer terug de ruimte inblazen, halen wel de luchtjes uit de lucht, maar voeren geen vocht en fijnstof af. Dat betekent dat als je zo'n systeem hebt het extra belangrijk is dat de ventilatie tijdens het koken in de hoogste stand staat. Daarbij geldt dat ook al zet je de ventilatie in de hoogste stand, dat er evengoed een tijd verhoogde hoeveelheden vocht en fijnstof in de ruimte aanwezig zijn. Vanuit gezondheidsoogpunt heeft een gesloten keuken daarom de voorkeur. Heb je toch een open keuken, zorg er dan voor dat de aanvoer in de woonkamer en de afvoer in de keuken ver genoeg uit elkaar zitten om een luchtstroom van de woonkamer naar de keuken op gang te brengen en doe dit al een kwartier voordat je gaat koken. Bij recirculatiekappen is het extra belangrijk om de filters goed te onderhouden (en tijdig te vervangen).
Zie ook:    
https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/verbouwen/nieuwe-keuken/#afzuigkap-en-ventilatie

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op