Voor het aardgasvrij maken van de woning wordt de warmtepomp vaak genoemd. Is de elektrische CV-ketel ook een goede optie?
Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.
Nee. Een centrale verwarming met een elektrische ketel is een inefficiënte installatie en gebruikt veel stroom (10.000 kWh voor een redelijk geïsoleerde hoekwoning). Elektriciteit is ondanks de gestegen gasprijzen nog steeds ongeveer twee en een half keer zo duur als gas (per MegaJoule warmte of per kWh energie). Dat betekent dus dat, zonder extra maatregelen, je energierekening twee en een half keer zo hoog wordt.
Daarnaast is een elektrische ketel voor milieu alleen goed als je groene stroom gebruikt. Maar groene stroom is een schaars product. De groene stroom is ook nodig voor industrie, transport, koken, apparatuur etc. Het is nationaal gezien al een groot probleem om daar voldoende groene stroom voor op te wekken omdat we in ons land nu al (zonder elektrische ketels) nauwelijks plek voor windmolens en zonneparken kunnen vinden.
Kun je niet gewoon een paar zonnepanelen op je dak erbij leggen? Dat zal vaak niet gaan. Een gemiddeld huishouden heeft al 10 zonnepanelen voor het gewone elektriciteitsverbruik nodig. Als je elektrisch gaat rijden, komen daar zeker 5 panelen bij. Voor een elektrische ketel zou je dan nog 30 panelen extra op je dak moeten leggen. 45 panelen past niet op die gemiddelde woning. En als je een groter dak hebt, zit daar ook een grotere woning onder waarvan de ketel ook meer stroom nodig heeft.
Een warmtepomp is ongeveer vier keer zo efficiënt als een ketel. Daardoor zijn de energiekosten fors lager en hoeft er minder duurzame energie opgewekt te worden. Voor een gemiddelde woning zijn er dan 8 zonnepanelen nodig. Hiermee komt het totaal op 23 (10+5+8) zonnepanelen, wat al passen en meten wordt op het dak.
Als je elektrisch wilt verwarmen zonder warmtepomp, dan kan je beter infraroodpanelen nemen. Hier lees je meer of infraroodpanelen.
De Europese regels opgenomen in de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III) staan, vanwege de lage efficiëntie, ook niet toe dat je een elektrische ketel gebruikt voor woningverwarming. Lokale systemen zoals infraroodpanelen zijn wel toegestaan.
Zie ook onze blog over de elektrische ketel.
Nog op zoek naar antwoorden?
Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.
Neem contact op