Is een warmtepomp zinvol, als je nu een laag gasverbruik hebt?

Er zijn twee systemen met warmtepomp:
- De hybride warmtepomp die in combinatie met een ketel werkt. Als het niet zo koud is, zal de warmtepomp de woning verwarmen en als het heel koud wordt neemte de ketel het over. Je hoeft daarom verder niets aan de installatie te veranderen. Maar de woning is dan ook niet aardgasvrij. Als je huidige gasverbruik laag is, zal dit systeem niet rendabel zijn. De besparing is 25 - 50% op je gasverbruik. Bij een gasverbruik van 1.000 m3/jr is de terugverdientijd ruim 10 jaar. Als het verbruik hoger is, zal de terugverdientijd korter worden.
- De volledige warmtepomp (all-electric) verwarmt in z'n eentje het huis, ook als het streng vriest. En deze kan warm tapwater bereiden. Dan ben je aardgasvrij. Bij een laag verbruik, kan je overwegen om over te schakelen naar de volledige warmtepomp. Of dit rendebel is, hangt van diverse factoren af, bijvoorbeeld of er al lage temperatuurverwarming (zoals vloerverwarming) aanwezig is, of er goed geïsoleerd is, of je al elektrisch kookt en of je airconditioning wilt. Denk hierbij ook aan het warmtapwater. Laat een warmteverliesberekening maken om te beoordelen of de woning tijdens een strenge winter toch warm wordt.
Laat enkele installateurs een offerte opstellen en vraag naar de verwachte energiekosten. Orde grootte zal 1.000 m3 gas in een ketel vergelijkbaar zijn met 3.000 kWh in een warmtepomp. Bij een all-electric warmtepomp bespaar je ook op vastrecht gas. Kijk, voordat je gaat investeren, ook of er al plannen worden gemaakt om de wijk of het dorp van het gas af te halen. Het zou zonde zijn om te investeren in een warmtepomp, terwijl er enkele jaren later een warmtenet voor de deur komt te liggen.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op