Ik woon in een monument, welk isolatieglas is dan het beste?

Dit artikel is gepubliceerd op 12-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Er zijn diverse soorten glas op de markt, maar welke het beste toegepast kan worden hangt mede af van de mogelijkheden van de monumentale status.
- Dubbel glas mag niet (monumentenbeleid) of kan niet (past niet in de kozijnen of is te zwaar): je kan gelaagd glas met reflectielaag toepassen. Dit isoleert iets minder dan HR++ glas maar het is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van enkel glas en het is net zo dik (ca.4 mm).
- Je mag wel dubbel glas toepassen:
- Buitenmuren zijn geïsoleerd: dan kan HR++ glas met een hoge isolatiewaarden (U-waarde max. 1,1 W/m2.K) of vacuümglas met een nog hogere isolatiewaarde.
- De woning heeft ongeïsoleerde massieve buitenmuren. HR++ glas is dan geen goede keuze. HR++ glas isoleert namelijk beter dan de muur wat kan leiden tot condensatie op de muur. Je wordt niet gewaarschuwd voor hoge vochtigheid omdat het vocht niet op het raam condenseert. Daardoor kan de condensatie lang in de muur blijven zitten, wat tot schimmel kan leiden. Het is daarom beter om glas te kiezen dat minder goed isoleert dan de muur. Dit kan gelaagd glas of gewoon dubbel glas zijn.

Een andere oplossing is een achterzetraam. Dit is een extra raam dat aan de binnenkant tegen het kozijn wordt gemonteerd. Het wordt ook wel voorzetraam genoemd, maar dat is eigenlijk extra glas dat aan de buitenkant wordt gemonteerd. De isolatiewaarde van enkel glas met een achterzetraam is ongeveer gelijk aan die van gewoon dubbel glas. Het bestaande kozijn en glas hoeft hiervoor niet aangepast te worden. Er zijn achterzetramen die met klemmen worden gemonteerd of die scharnieren hebben. Dit laatste is makkelijk met het ramen wassen. Let er bij deze toepassing wel op dat eventuele frisse luchttoevoer niet vermindert.

Als isolatieglas niet kan, kan je nog isolerende raamfolie en/of isolerende gordijnen toepassen. Dit kan ook al heel veel helpen. Let er bij de folie wel op dat het warmtereflecterend maar goed lichtdoorlatend is. Als het minder licht doorlaat (zoals zonwerende folie), leidt dat tot hogere stookkosten omdat in de winter ook minder zon binnenkomt.

Zie ook de website van MilieuCentraal en de website van Monumenten.nl.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op