Ik wil een airco aanschaffen waarmee ik ook kan verwarmen, om zo ‘s winters mijn gasverbruik te verminderen. Is dat subsidiabel?

Dit artikel is gepubliceerd op 16-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Nee, dit valt onder de lucht-luchtwarmtepompen en die komen niet voor subsidie in aanmerking. Eén van de overwegingen hierbij is dat je in de zomer met een airco sterk kan koelen wat weer tot een fors extra energieverbruik leidt. Alleen warmtepompen die op de apparatenlijst van de subsidieregeling (ISDE) staan, komen voor subsidie in aanmerking. De apparatenlijst van warmtepompen kent drie categorieën: Lucht-Water-warmtepomp, Water-Water-warmtepomp en Grond (Brine)-Water-warmtepomp.

Andere warmtepompen die je voor koeling kan gebruiken zijn in principe wel subsidiabel. De andere warmtepompen (dan de lucht-lucht) koelen wel minder ver, dus is het eigenlijk 'topkoeling', maar gebruiken daardoor in de zomer wel minder energie dan ze in de winter besparen. Deze warmtepompen vragen echter wel een aanpassing van de warmteafgiftesystemen, bijvoorbeeld vloerverwarming of ventilatorconvectoren.

Vraag de installateur om de mogelijkheden voor warmtepompen en informatie over de subsidie. Hij moet het in de offerte een meldcode voor de subsidieregeling opgeven en kan ook aangeven hoe hoog de subsidie is.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op