Zonnepanelen

Een relatief eenvoudige manier van zelf energie opwekken.

Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5% op een spaarrekening (Milieu Centraal, december 2024). Dat is dus een goede investering, winstgevend én milieuvriendelijk.

Zonnepanelen maken elektriciteit op je dak. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig, die maakt er namelijk wisselstroom van. De panelen hebben niet per se direct zonlicht nodig, dus ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je weten of en hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, wat ze kosten en het wat het gaat opleveren? Vul dan jouw persoonlijk Woningdossier in. Aan de hand van vragen over je energieverbruik en het dak van je woning krijg je een advies en indicatie van de kosten en opbrengsten. Let op: Het Woningdossier houdt geen rekening met zaken als monumenten, beschermd stads/dorpsgezicht. Vraag dit altijd na bij jouw gemeente.

Handig: in je Woningdossier zie je ook meteen welke mogelijkheden je nog meer hebt om je woning te verduurzamen en energie(kosten) te besparen. Klik hier om naar het Woningdossier te gaan.

Let op: ook je dakconstructie moet geschikt zijn voor zonnepanelen.

Bomen kunnen je opbrengst verminderen. Omdat bomen erg belangrijk zijn voor ons milieu én het bijdraagt aan een comfortabeler klimaat tijdens de zomerperiode, zijn er regels verbonden aan het kappen van de bomen. Deze kun je hier lezen. 

Zit er subsidie op zonnepanelen?

Nee, er zit momenteel geen subsidie op zonnepanelen. Wel kun je tot 2027 de salderingsregeling toepassen. Per 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen afgeschaft.

Salderingsregeling

De salderingsregeling is zeer gunstig voor eigenaren van zonnepanelen. Dit houdt in dat wat je teveel opwekt mag teruggeven aan het net en dat mag wegstrepen voor de keren dat je te weinig opwekt. De huidige salderingsregeling eindigt per 1 januari 2027. Ook daarna blijven zonnepanelen een goede investering voor zowel het milieu als voor je portemonnee.

Wat verandert er per 2027?

Je kosten voor het afnemen van stroom gaan omhoog doordat je de teruggeleverde stroom niet meer mag wegstrepen tegen je afgenomen stroom. Door meer zonnestroom zelf te gebruiken kun je deze toename van kosten beperken.
Daarnaast zullen de tarieven van de terugleverkosten en terugleververgoeding wijzigen. Beiden worden naar verwachting lager. Het loont om de tarieven van energieleveranciers te vergelijken.

Zonnepanelen en vergunningen

Op gewone woningen en gebouwen (geen monumenten) is het in principe toegestaan zonnepanelen te plaatsen. In veel gevallen kan dat zelfs zonder vergunning. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Wil je zeker weten dat je op jouw woning in jouw specifieke gemeente zonder vergunning zonnepanelen mag plaatsen, vraag dan via het aanmeldformulier hiernaast op deze pagina onze handleiding zonnepanelen en vergunningen aan.

Zonnepanelen en de omgevingswet

Op alle bouw- en installatiewerkzaamheden is de Omgevingswet (voorheen wet natuurbescherming) van toepassing. De Omgevingswet is er voor om het doden en verstoren van beschermde diersoorten te voorkomen. Als je zonnepanelen laat plaatsen, is het van belang dat er geen nesten verstoord worden. Een snelle blik is hiervoor niet voldoende. Laat een ecoloog een quickscan doen.

Pas als je er zeker van bent dat er geen nest onder de pannen of de dakrand zit, kan je zonnepanelen plaatsen.

Zit er wel een nest onder, maar is het niet van een beschermde diersoort, plaats de zonnepanelen dan buiten het broedseizoen, dus in de periode van 1 augustus tot 1 april.

Zit er een nest op of onder je dak van een diersoort waarvan de nesten jaarrond beschermd zijn, zoals dat van de huismus of de gierzwaluw, dan heb je een ontheffing nodig voor het verwijderen van het nest. Daartoe kan eerst aanvullend onderzoek nodig zijn. Het helpt als de gemeente een Soorten Management Plan (SMP) heeft. Probeer een eventueel vervolgonderzoek samen met mensen uit de straat te doen. Als er beschermde soorten zitten, moet je normaal gesproken ook voor vervangende nestgelegenheid zorgen. Het onderzoek kan circa een jaar duren en de ontheffingsaanvraag kan circa 26 weken in beslag nemen en aan beide zijn kosten verbonden.

Aanmelden van zonnepanelen

Door de toenemende vraag naar elektriciteit en het grote aanbod van zonne- en windenergie wordt het druk op het elektriciteitsnet. Voor een netwerkbeheerder is het belangrijk om hier inzicht in te hebben. En dat geldt ook voor de teruggeleverde energie: de energie die jij wel opwekt, maar niet direct nodig hebt en je weer teruglevert aan het net.  Daarom moet je jouw zonnepanelen aanmelden.

Aanmelden kan eenvoudig en snel via de landelijke website energieleveren.nl. Zorg ervoor dat je jouw installatiegegevens (type installatie, vermogen etc.) bij de hand hebt. Hier kun je je zonnepanelen aanmelden. 

Handig overzicht over zonnepanelen

Denk je na over zonnepanelen? Kom goed beslagen ten ijs en informeer jezelf met dit superhandige stappenplan voor aanschaf van je zonnepanelen: alle informatie, links en tools in één overzicht.

Vraag hier het overzicht aan.

Problemen terugleveren elektriciteitsnetwerk

Er wordt steeds meer elektriciteit opgewekt. En dat zorgt voor een overbelasting op het elektriciteitsnetwerk in bepaalde gebieden. In de regio Rivierenland valt dit voor particulieren nu nog mee. Het energieloket raadt daarom nog steeds zonnepanelen aan. Via Liander kun je checken of je problemen kunt verwachten op jouw adres.

Veelgestelde vragen

Ben je een stuk wijzer geworden over zonnepanelen maar zit je toch nog met een vraag? Bekijk dan eerst onze veelgestelde vragen. Wie weet zit jouw antwoord hier wel bij!

Neem contact op

Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag verder!

Mogen er zonnepanelen op mijn dak?

Vul het formulier in en ontvang tips en handige links over hoe het zit met zonnepanelen en vergunningen

  • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Vul je woningdossier in

In jouw woningdossier staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.

Start met je woningdossier