Zonnepanelen
Een relatief eenvoudige manier van zelf energie opwekken.
Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 5% op een spaarrekening. Dat is dus een goede investering, winstgevend én milieuvriendelijk.
Zonnepanelen maken elektriciteit op je dak. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig, die maakt er namelijk wisselstroom van. De panelen hebben niet per se direct zonlicht nodig, dus ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Met de zonnepanelen check die bij MilieuCentraal op de website staat kun je binnen 2 minuten gratis en online zien of jouw specifieke woning geschikt is voor het installeren van zonnepanelen, je dakpotentie. Vul je adres in en zie precies hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, wat de kosten zijn en hoeveel het je gaat opleveren. Kortom: is deze investering de moeite waard? Let op: ook je dakconstructie moet geschikt zijn voor zonnepanelen. Let op: De zonnepanelencheck van Zonatlas houdt geen rekening met zaken als monumenten, beschermd stads/dorpsgezicht. Vraag dit altijd na bij jouw gemeente.
Bomen kunnen je opbrengst verminderen. Omdat bomen erg belangrijk zijn voor ons milieu én het bijdraagt aan een comfortabeler klimaat tijdens de zomerperiode, zijn er regels verbonden aan het kappen van de bomen. Deze kun je hier lezen.
Zit er subsidie op zonnepanelen?
Nee, er zit momenteel geen subsidie op zonnepanelen. Wel kun je de salderingsregeling toepassen. Per 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen afgeschaft.
Salderingsregeling
De salderingsregeling is zeer gunstig voor eigenaren van zonnepanelen. Dit houdt in dat wat je teveel opwekt mag teruggeven aan het net en dat mag wegstrepen voor de keren dat je te weinig opwekt. Deze salderingsregeling wordt vanaf het jaar 2025 afgebouwd en zal in 2031 ophouden met bestaan.
Zonnepanelen en vergunningen
Op gewone woningen en gebouwen (geen monumenten) is het in principe toegestaan zonnepanelen te plaatsen. In veel gevallen kan dat zelfs zonder vergunning. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Wil je zeker weten dat je op jouw woning in jouw specifieke gemeente zonder vergunning zonnepanelen mag plaatsen, vraag dan via het aanmeldformulier hiernaast op deze pagina onze handleiding zonnepanelen en vergunningen aan.
Aanmelden van zonnepanelen
Door de toenemende vraag naar elektriciteit en het grote aanbod van zonne- en windenergie wordt het druk op het elektriciteitsnet. Voor een netwerkbeheerder is het belangrijk om hier inzicht in te hebben. En dat geldt ook voor de terug geleverde energie: de energie die jij wel opwekt, maar niet direct nodig hebt en je weer terug levert aan het net. Daarom moet je jouw zonnepanelen aanmelden.
Aanmelden kan eenvoudig en snel via de landelijke website energieleveren.nl. Zorg ervoor dat je jouw installatiegegevens,(type installatie, vermogen etc.) bij de hand hebt. Hier kun je je zonnepanelen aanmelden.
Handig overzicht over zonnepanelen
Denk je na over zonnepanelen? Kom goed beslagen ten ijs en informeer jezelf met dit superhandige stappenplan voor aanschaf van je zonnepanelen: alle informatie, links en tools in één overzicht.
Problemen terugleveren elektriciteitsnetwerk
Er wordt steeds meer elektriciteit opgewekt. En dat zorgt voor een overbelasting op het elektriciteitsnetwerk in bepaalde gebieden. In de regio Rivierenland valt dit voor particulieren nu nog mee. Het energieloket raadt daarom nog steeds zonnepanelen aan. VIa Liander kun je checken of je problemen kunt verwachten op jouw adres.
Veelgestelde vragen
Ben je een stuk wijzer geworden over zonnepanelen maar zit je toch nog met een vraag? Bekijk dan eerst onze veelgestelde vragen. Wie weet zit jouw antwoord hier wel bij!
Neem contact op
Heb je een vraag? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen jou graag verder!
Gerelateerd
Mogen er zonnepanelen op mijn dak?
Vul het formulier in en ontvang tips en handige links over hoe het zit met zonnepanelen en vergunningen
Veelgestelde vragen
Vul je woondossier in
In jouw woondossier (HOOMdossier) staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.
Start met je woondossier