Zonnepanelen

Een relatief eenvoudige manier van zelf energie opwekken.

Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 4% op een spaarrekening. Dat is dus een goede investering, winstgevend én milieuvriendelijk.

Zonnepanelen maken elektriciteit op je dak. Om deze stroom te kunnen gebruiken is ook een omvormer nodig, die maakt er namelijk wisselstroom van. De panelen hebben niet per se direct zonlicht nodig, dus ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Met de zonnepanelen check van zonatlas kun je binnen 2 minuten gratis en online zien of jouw specifieke woning geschikt is voor het installeren van zonnepanelen, je dakpotentie. Vul je adres in en zie precies hoeveel zonnepanelen er op jouw dak passen, wat de kosten zijn en hoeveel het je gaat opleveren. Kortom: is deze investering de moeite waard? Let op: ook je dakconstructie moet geschikt zijn voor zonnepanelen.

Zit er subsidie op zonnepanelen?

Nee, er zit momenteel geen subsidie op zonnepanelen. Wel kun je de salderingsregeling toepassen en BTW terugvragen.

Salderingsregeling

De salderingsregeling is zeer gunstig voor eigenaren van zonnepanelen. Dit houdt in dat wat je teveel opwekt mag teruggeven aan het net en dat mag wegstrepen voor de keren dat je te weinig opwekt. Deze salderingsregeling wordt vanaf het jaar 2023 afgebouwd. Lees hier meer over de nieuwe salderingsregeling.

Zonnepanelen en vergunningen

Op gewone woningen en gebouwen (geen monumenten) is het in principe toegestaan zonnepanelen te plaatsen. In veel gevallen kan dat zelfs zonder vergunning. Er zijn echter een aantal uitzonderingen. Wil je zeker weten dat je op jouw woning in jouw specifieke gemeente zonder vergunning zonnepanelen mag plaatsen, vraag dan via het aanmeldformulier op deze pagina onze handleiding zonnepanelen en vergunningen aan.

Aanmelden van zonnepanelen

Door de toenemende vraag naar elektriciteit en het grote aanbod van zonne- en windenergie wordt het druk op het elektriciteitsnet. Voor een netwerkbeheerder is het belangrijk om hier inzicht in te hebben. En dat geldt ook voor de terug geleverde energie: de energie die jij wel opwekt, maar niet direct nodig hebt en je weer terug levert aan het net.  Daarom moet je jouw zonnepanelen aanmelden.

Aanmelden kan eenvoudig en snel via de landelijke website energieleveren.nl. Zorg ervoor dat je jouw installatiegegevens,(type installatie, vermogen etc.) bij de hand hebt.  Hier kun je je zonnepanelen aanmelden. 

Vergelijken van offertes

Er zitten grote verschillen in de prijzen van zonnepanelen, omvormers en installaties. Zou je graag onafhankelijk advies willen van een kenner op dit gebied zodat je weet voor welke offerte je moet gaan? Vraag dan een gesprek aan met een van onze professionele energieadviseurs. Een korte vraag? Mail ons gerust.

Whitepaper zonnepanelen

Denk je na over zonnepanelen? Kom goed beslagen ten ijs en informeer jezelf met de onafhankelijk samengestelde whitepaper over zonnepanelen. Alle informatie, links en tools in één document.

Aanvragen whitepaper zonnepanelen

Veelgestelde vragen

Ben je een stuk wijzer geworden over zonnepanelen maar zit je toch nog met een vraag? Bekijk dan eerst onze veelgestelde vragen. Wie weet zit jouw antwoord hier wel bij!

Neem contact op

Neem contact met ons op of vraag een keukentafelgesprek aan met een van onze energiecoaches. Wij helpen jou graag verder!

Mogen er zonnepanelen op mijn dak?

Vul het formulier in en ontvang tips en handige links over hoe het zit met zonnepanelen en vergunningen
  • Ik ga akkoord met het privacybeleid en de disclaimer.

Vul je woondossier in

In jouw woondossier (HOOMdossier) staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.

Start met je woondossier