Ik heb nu alleen ventilatieroosters en draairamen, kan ik nog op een andere manier ventileren?

Dit artikel is gepubliceerd op 18-1-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, er zijn globaal twee mogelijkheden:
– Je kunt per gebruiksruimte (kamer waarin verbleven wordt) een ventilatieopening door de muur laten maken en daar een ventilator in plaatsen. Dat noemen we decentrale ventilatie. Zo’n decentrale ventilatie-unit is tegenwoordig vaak uitgerust met warmteterugwinning en vraagsturing, en kunnen daarnaast ook een convector (of low-H2O-radiator) hebben. De afgezogen lucht verwarmt dan de verse inblaaslucht voor en als er niemand in de kamer aanwezig is, schakelt de ventilatie in de laagste stand, waardoor het systeem energiezuinig werkt. De voorverwarmde lucht wordt, indien nodig, door de convector naverwarmd, waardoor er altijd voorverwarmde lucht binnenstroomt wat zeer comfortabel is. Overigens werkt het, als het buiten warmer is dan binnen, ook verkoelend. Er zijn systemen die open geklapt kunnen worden, waardoor je ze zelf eenvoudig van binnen kunt schoonmaken.
– Het is ook mogelijk een centraal systeem met warmteterugwinning en vraagsturing in je huis maken. Ook als er al afzuiging aanwezig is, is het een beperkte ingreep. Het trapgat kan namelijk als toevoerkanaal dienen. Ventilatoren bij de tussendeuren zorgen voor luchtuitwisseling tussen kamers en trapgat.

Zie ook onze pagina over ventileren.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op