Wanneer heeft een hybride warmtepomp zin?

Dit artikel is gepubliceerd op 16-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een andere warmtebron zoals een gasgestookte CV-ketel. In sommige situaties kan een hybride warmtepomp ook met wijk- of stadsverwarming samenwerken. De hybride warmtepomp is breed toepasbaar omdat het geen eisen stelt aan de warmteafgifte (radiatoren) of het isolatieniveau. De warmtepomp zal een groot deel van het jaar het huis verwarmen. Als het te koud wordt, springt de CV-ketel (of de wijkverwarming) automatisch bij.

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht of aan afgezogen ventilatielucht en levert deze aan de verwarming. De warmtepomp werkt daardoor ca. 4x zo zuinig als een HR-ketel en kan daardoor energie besparen. Het systeem op buitenlucht bespaart vooral veel in voor- en najaar (en zachte winters). Het systeem op afzuiglucht bespaart het hele stookseizoen.

Of de hybride warmtepomp rendabel is, hangt af van het gasverbruik voor ruimteverwarming. De investering is niet zo sterk afhankelijk van het ketelvermogen, maar de besparingen zijn wel sterk afhankelijk van het gasverbruik. Als het huidige verbruik laag is (< 1.000 m3/jaar), heeft een hybride warmtepomp dus een lange terugverdientijd (afhankelijk van de gasprijs kan is langer dan 10 jaar zijn). Verdere besparing op het gasverbruik is mogelijk door te isoleren. Dit wordt bij voorkeur eerst gedaan. Mogelijk kan de warmtepomp dan wat kleiner worden. Of je naast de hybride warmtepomp ook een zonneboiler kan toepassen, hangt af van de CV-ketel (of warmtewisselaar van de wijkverwarming). Er zijn ook hybride warmtepompen die kunnen koelen (topkoeling). Dan onttrekt de warmtepomp warmte aan de woning. De warmteafgiftesystemen moeten daar wel geschikt voor zijn. Sommige hybride wamtepompen kunnen ook warm tapwater bereiden. Dit gebeurt doorgaans in een indirect verwarmd boilervat. De hybride warmtepomp is elektrisch en werkt het meest duurzaam als je ook zonnepanelen hebt. Zie ook de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op