Ik wil zonnepanelen en een zonneboiler, waar begin ik?

Dit artikel is bijgewerkt op 30-12-2024 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Zonnepanelen zijn altijd een goed idee. Nadat je ze hebt ’terugverdiend’ leveren ze je nog vele jaren voordelige stroom. Momenteel verdienen ze zich binnen circa 14-17 jaar terug (met salderingsregeling tot 2027 en terugleverkosten, bron: Milieu Centraal). Dit hangt ook af van toekomstige wijzigingen in bijvoorbeeld de stroomprijzen en de terugleververgoeding en terugleverkosten (na afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2027). Na afschaffing van de salderingsregeling loont het om meer zonnestroom zelf te gebruiken om de terugverdientijd te verkorten. Kijk voor meer informatie over zonnepanelen op deze pagina.. Hier vind je ook een handig stappenplan.

Een zonneboiler heeft met name zin als er ten minste drie mensen in een huis wonen. Dat betekent dat een gezin de zonneboiler plaatst als de kinderen jong zijn, zodat deze zich heeft terugverdiend alvorens de kinderen het huis verlaten.

Als je zowel een zonneboiler als zonnepanelen wilt, is het wel goed om vooraf na te gaan hoeveel je van beiden wilt. In principe kan je ze dan allebei op korte termijn laten plaatsen. Heb je daarvoor te weinig geld beschikbaar, dan kan je overwegen om geld te lenen. Zie hiervoor onze pagina Subsidies en Leningen.

Heb je eigenlijk te weinig dakoppervlak voor beide systemen, dan kan je ook hybride zonnepanelen kiezen, ofwel PVT-panelen (photovoltaic & thermal). Dat zijn zonnepanelen en een zonneboiler in één en produceren dus stroom en warm water. PVT-panelen produceren wat minder stroom dan zonnepanelen, maar de totale energiewinst per m2 is hoger met PVT-panelen. Ook is de temperatuur van het warme water lager dan bij een losse zonnecollector, daarom werkt deze vaak in combinatie met een warmtepomp. Die kan er het hele jaar door warmte aan onttrekken. Je haalt zo in totaal veel meer energie uit het beschikbare dakoppervlak. Kijk eerst hoe groot je PVT-paneel moet zijn en kijk vervolgens of je daarnaast voor extra stroomproductie nog gewone zonnepanelen (PV-panelen) bijplaatst.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op