Ik wil zonnepanelen en een zonneboiler, waar begin ik?

Dit artikel is gepubliceerd op 21-02-2024 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Zonnepanelen zijn altijd een goed idee. Als de zonnepanelen niet meer stroom produceren dan je gebruikt, verdienen ze zich door de salderingsregeling binnen 7 jaar terug en met de stroomprijzen van de laatste tijd zelfs binnen 4 jaar. Veel hangt af van wat de stroomprijzen gaan doen.

 

Een zonneboiler heeft met name zin als er ten minste drie mensen in een huis wonen. Dat betekent dat een gezin de zonneboiler plaatst als de kinderen jong zijn, zodat deze zich heeft terugverdiend alvorens de kinderen het huis verlaten.

 

Als je zowel een zonneboiler als zonnepanelen wilt, is het wel goed om vooraf na te gaan hoeveel je van beiden wilt. In principe kan je ze dan allebei op korte termijn laten plaatsen. Heb je daarvoor te weinig geld beschikbaar, dan kan je overwegen om geld te lenen. Zie hiervoor onze pagina Subsidie en Financiering.

 

Heb je eigenlijk te weinig dakoppervlak voor beide systemen, dan kan je ook hybride zonnepanelen kiezen, ofwel PVT-panelen (photovoltaic & thermal). Dat zijn zonnepanelen en een zonneboiler in één en produceren dus stroom en warm water. PVT-panelen produceren wat minder stroom dan zonnepanelen, maar de totale energiewinst per m2 is hoger met PVT-panelen. Ook is de temperatuur van het warme water lager dan bij een losse zonnecollector, daarom werkt deze vaak in combinatie met een warmtepomp. Die kan er het hele jaar door warmte aan onttrekken. Je haalt zo in totaal veel meer energie uit het beschikbare dakoppervlak. Kijk eerst hoe groot je PVT-paneel moet zijn en kijk vervolgens of je daarnaast voor extra stroomproductie nog panelen bijplaatst.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op