Wat is beter: een elektrische keukenboiler (close-in boiler), warm tapwater van de HR++ ketel of een kokendwaterkraan?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Dat hangt af van het tappatroon (aantal keer warm water tappen per dag) en de afstand tot de ketel. Als de HR-ketel in de buurt van de keuken hangt, is dat de meest goedkope en comfortabele oplossing van de genoemde opties. Het is goedkoop omdat gas per kWh ongeveer 2 tot 2,5 keer zo goedkoop is als elektriciteit (dit verschil was nog groter, maar gas is relatief duurder geworden).

Een optie die niet genoemd is, is de warmtepomp. Als je een volledige warmtepomp (ook wel combi warmtepomp of all-electric warmtepomp) of een warmtepompboiler hebt, is de verwarming van het tapwater nog goedkoper (en beter voor het milieu). Een warmtepomp is 2,5 tot 3,0 keer zo zuinig als een gewone elektrische boiler. Dus voor dezelfde liter warm water heb je minder stroom nodig. Dus je hebt een lagere stroomrekening of je kan met minder zonnepanelen toe.

Een kokendwaterkraan is relatief duur in gebruik van warm tapwater (ca. 2x zo duur als gas). Dit wordt wel deels gecompenseerd doordat water koken weer wat efficiënter is dan op gas of met een waterkoker, maar overall is het voor veel huishoudens duurder in gebruik.

Een close-in boiler of een kokendwaterkraan is dus niet duurzamer dan een warmtepomp. Als je groene stroom gebruikt, is dat natuurlijk wel beter dan grijze stroom, maar groene stroom is schaars. We hebben nu al te weinig plek voor alle windmolens die nodig zijn. Als iedereen een close-in boiler of kokendwaterkraan gaat aanschaffen, hebben we nog meer windmolens nodig.

Als je nu de wachttijd voor warm water te lang vind, kan het helpen om een moderne combiketel aan te schaffen. Deze geeft iets sneller warm water. Laat ook controleren of de leiding tussen ketel en keuken goed is. Kijk of deze niet onnodig lang is en of de leiding niet onnodig dik is.

Als je toch besluit een close-in boiler te nemen, sluit de stekker dan aan op een tijdklok. Stel de tijdklok zo in, dat de boiler uitschakelt vóór de laatste tapbeurt. Dan wordt er niet onnodig water verwarmd. Stel de klok wel weer een uur voor de eerste tapbeurt in, anders is het water nog niet goed warm. Stel de watertemperatuur ook niet hoger dan nodig. 60°C is een goede en veilige temperatuur voor warm tapwater. De warmteverziezen zijn dan beperkt en er is minder gevaar voor het branden van je handen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op