Kan ik de spouw van mijn woning na-isoleren als er al isolatie in de spouw zit?

Dit artikel is gepubliceerd op 12-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Vaak kan dit nog wel, dus laat een isolatiebedrijf daarnaar kijken. Er zijn tegenwoordig isolatiematerialen (EPS-parels en isolatieschuim) die beter kleinere ruimten doordringen. Dus bij een smalle spouw of bij een spouw waar al isolatiemateriaal in zit, kan isolatie ingespoten worden waardoor de hele spouw weer gevuld is. Bij een spouw waar 2 of 3 cm glaswol in hangt, kan dit soms nog wel worden aangevuld. De isolatiewaarde zal dan van ca. 1 m2K/W naar ca. 2 m2K/W gaan. Verwacht er geen grote sprongen van.

Soms is het beter om eerst de oude isolatie te verwijderen. Het isolatiebedrijf kan u daar meer over vertellen.

Weet je niet of isolatie nog goed zit, dan kan je dat zien op een warmtescan. Kijk voor meer info over de warmtescan bij de vraag Ik wil graag een warmtescan voor mijn woning, kan dat?

Naast het verbeteren van de spouwmuur is het ook mogelijk om de muur aan de binnenkant of de buitenkant te isoleren. Dit is wel duurder maar er zijn hogere isolatiewaarden mee te bereiken.
– Aan de binnenkant isoleren is ingrijpend omdat radiatoren tijdelijk verwijderd worden en een nieuwe wandafwerking nodig is.
– Aan de buitenkant isoleren vergt aandacht voor aansluitingen op kozijnen en dakrand. Hiervoor is veelal een vergunning nodig.

Extra isolatie verlaagt de energierekening en verhoogt het comfort. Let op ventilatie van de woning en kijk ook naar de andere constructiedelen (vloer, dak, glas) zodat de isolatie van de constructies evenwichtig is. Meer informatie over isoleren en ventileren is te vinden op onze website te vinden. Vraag advies bij het energieloket of neem contact op met een isolatiebedrijf.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op