Hoe kan je zonder ketel warm tapwater bereiden?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Je hebt een warmtapwatervoorziening nodig die het hele jaar door werkt. Dus een zonneboiler alleen zal niet voldoende zijn. Een vanouds veel gebruikte optie is een elektrische boiler, maar die verbruikt veel stroom. Ook close-in boilers en kokendwaterboilers verbruiken relatief veel energie. Een andere optie die wel wordt genoemd is een elektrisch doorstroompapparaat. Deze verbruikt ook veel stroom. Bovendien is hiervoor een zwaardere elektriciteitsaansluiting nodig.

Veel duurzamer is het om het warm tapwater met een warmtepomp op te wekken. Dat komt omdat een warmtepomp bijna drie keer zo zuinig is als andere vormen van elektrische verwarming. Warm tapwater met een warmtepomp maken kan op twee manieren:
- Met een volledige warmtepomp (ook wel combi warmtepomp of all-electric warmtepomp genoemd). Deze verzorgt zowel de ruimteverwarming als het warm tapwater. Dit kan een warmtepomp zijn die de warmte uit de lucht haalt of één die de warmte uit de bodem haalt. De installatie wordt uitgerust met een boilervat voor warm tapwater, dat wordt verwarmd door de warmtepomp.
- Met een warmtepompboiler. Dit is een apparaat ter grootte van een hoge koelkast waar een boilervat en een warmtepomp in zitten. Deze verzorgt alleen het warm tapwater en haalt warmte uit lucht; dit kan de afgezogen ventilatielucht (als je mechanische ventilatie hebt) of de buitenlucht (middels een buitenunit) zijn.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op