Zonneboiler

Warm water voor douche en bad met zonne-energie.

Bijna de helft van de energiekosten voor warm water kun je besparen door te kiezen voor een zonneboiler. Een zonneboiler is erg duurzaam: zonlicht raakt immers nooit op. Ook komt er bij gebruik van zonne-energie geen CO2 vrij.

Een zonneboiler is een systeem dat warmte van de zon omzet in warm water. In de zomer kan je zonneboiler zo goed als al je warme water leveren. In de winter zorgt je combiketel of warmtepomp voor een warme douche.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector om warmte op te vangen. De leidingen en de pomp zijn er om het warme water in een voorraadvat op te slaan. Het water in dit vat gebruik je niet, maar is een warmtebron voor je leidingwater. Het kan tot wel 90 graden worden! En schijnt de zon niet hard genoeg? Dan springt een na-verwarmer bij. Je zit dus nooit zonder warm water.

Is mijn huis geschikt voor een zonneboiler?

Energieloket Rivierenland raadt het installeren van zonneboiler af als je een klein gezin hebt. Voor nu is dat nog niet rendabel genoeg. Het wordt pas interessant als je een gezin hebt van minimaal 3 personen.

Ook moet je dak geschikt zijn voor een zonneboiler. Ten eerste moet de constructie van je dak geschikt zijn voor plaatsing. Daarnaast moet je dak in de juiste richting liggen. Ligt je dak op het zuidwesten, zuiden, zuidoosten en staat het in een hoek van 20 tot 60 graden? Dan is je woning geschikt voor een zonneboiler. Let op: er mag geen schaduw op de zonnecollector vallen door bijvoorbeeld bomen of andere woningen.

Via de onderstaande knop kun je via een tool beoordelen of het voor jouw woning en huishouden een goede investering is om een zonneboiler aan de schaffen.

Is een zonneboiler iets voor mij?

Wat levert een zonneboiler op?

Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 330 kg CO2-uitstoot. Er zit subsidie op het installeren van een zonneboiler. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Voor een zonneboiler voor 4 personen kun je zo’n €1100,- terugkrijgen (bron: Milieu Centraal).

Stel je vraag

Persoonlijk en onafhankelijk advies over zonneboilers

Wil je je liever persoonlijk laten informeren? Neem dan contact op met een van onze bekwame energieadviseurs. Zij helpen jou graag verder met je vragen over zonneboilers.

Ik wil contact met een energieadviseur!