Mijn dak ligt een deel van de tijd in de schaduw. Is een zonneboiler dan zinvol?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-11-2023 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Een zonneboiler is een flinke investering (€ 3.500) met doorgaans al een lange terugverdientijd. Zelfs met de huidige hoge gasprijzen ligt de terugverdientijd in de orde van 10 jaar. Ze verdienen zich vooral terug voor de grotere gezinnen, dus als de kinderen het huis uit gaan, neemt de opbrengst van de zonneboiler af. Zonnecollectoren moeten het hebben van directe zoninstraling dus schaduw op de collector zal de terugverdientijd langer maken. Hoeveel, dat ligt aan hoeveel tijd de collector in de schaduw komt te liggen. Een schaduwstreep op een collector is overigens minder ernstig dan op een zonnepaneel. De vacuumbuis collector scoort bij kleine schaduwvlekken beter dan de vlakke plaat collector.

Je kan ook overwegen zonnepanelen en een warmtepompboiler aan te schaffen. Op de zonnepanelen kun je optimizers of micro-omvormers zetten om de invloed van de schaduw te beperken. De warmtepompboiler wekt warm tapwater op met een heel hoog rendement. De investering is dan nog hoger, maar de zonnepanelen gaan heel lang mee en de energiekosten zijn nihil, dus de besparing is groot. Ook als de kinderen het huis uit zijn, hebben de zonnepanelen nog steeds zin. Je kan het overschot aan stroom gewoon aan het net leveren. Hoeveel dat oplevert, hangt af van de balans tussen vraag en aanbod en van de energieleverancier.

Op onze website, die van MilieuCentraal en die van de Consumentenbond vind je meer informatie over zonneboilers.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op