Hoe weet ik of mijn woning geschikt is om helemaal van het gas af te gaan?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

In principe kan elke woning van het gas af. Je zou bijvoorbeeld een houtgestookte CV-ketel kunnen aanschaffen. Dat wordt nu echter niet meer als een duurzame oplossing gezien, zie de vraag over biobrandstoffen.

Als je de woning op een duurzame wijze met een warmtepomp wilt verwarmen, dan is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Ook moet het warmteafgiftesysteem in je woning daarop afgestemd zijn. De verwarming met een warmtepomp werkt doorgaans met een temperatuur van maximaal 55°C. Dat heet een lage temperatuur verwarming (LTV). Het warmte afgevende oppervlak is daarbij groter dan dat van een radiator op een temperatuur van 70 of 80°C. Een LTV kan bijvoorbeeld bestaan uit vloerverwarming. Ook kan het met speciale (ventilator)convectoren.

Om te testen of je huis kan worden verwarmd met een lage temperatuurverwarming, kun je de temperatuurinstelling van je CV-ketel tijdelijk op 40°C instellen. Wordt het huis hartje winter ook comfortabel warm? Dan is het afgiftesystemen geschikt voor een warmtepomp.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op