Hoe is het rendement van zonnepanelen als de buitentemperatuur boven de 30°C is?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Het rendement van zonnepanelen loopt ca. 0,5% per graad Celcius terug, dus 30 graden valt nog mee. Het gaat er namelijk om dat een zonnepaneel door de zoninstraling opwarmt. Het paneel moet deze warmte weer afstaan aan de lucht. Goede ventilatie van de zonnepanelen is wel heel belangrijk omdat bij een matige of slechte ventilatie de panelen zelf een veel hogere temperatuur krijgen. En dan loopt de opbrengst wel sterk terug.

Bij hellende daken kan je eenvoudig ventileren door tien centimeter ruimte tussen dak en zonnepanelen te houden. Door thermische trek zal er vanzelf een luchtstoom achter de panelen op gang komen.

Op een plat dak moet een eventuele windvang (plaat achter de zonnepanelen) voorzien zijn van een ventilatiespleet. En dan nog kunnen de panelen op een windstille dag heet worden. Je kan deze opwarming verminderen door een groen dak toe te passen of een lichte dakbedekking te kiezen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op