Wat is interessanter zonnepanelen kopen, huren of leasen?

Dit artikel is gepubliceerd op 29-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Kopen levert financieel wel het meeste rendement. Je investeert in zonnepanelen met toebehoren en dan is de installatie met alle opbrengst van jou. Als je het geld op de bank hebt is het een goede investering omdat zonnepanelen meer opbrengen dan een bankrekening. Maar ook als je het geld ervoor niet op de bank hebt staan, is het financieel aantrekkelijker om een een (duurzaamheids)lening ervoor af te sluiten, dan huren of leasen. Bij de koop van zonnepanelen ben je zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en een eventuele reparatie. Maar onderhoud en reparatiekosten zijn beperkt. Na een tiental jaren moet de omvormer een keer vervangen worden. Als er onderdelen binnen de garantietermijn kapot gaan, kun je aanspraak maken op de garantie. En als je huurt of least is het onderhoud natuurlijk ruimschoots ingecalculeerd. Daarom zijn de huur/leasekosten hoger dan de afschrijving plus onderhoud.

Als je wilt huren/leasen doe je dat vooral voor het gemak. Je belt als er iets is en je hoeft een nieuwe omvormer niet zelf uit te zoeken. De termen huren en leasen worden door elkaar gebruikt. Eigenlijk past de term lease het beste, omdat je een contract aangaat voor een langere vastgestelde termijn. De term huren wordt doorgaans gebruikt voor korte perioden (bijvoorbeeld een auto of een steiger huren) of als je de huur ieder moment op kan zeggen (zoals bij de huur van een woning). Je hebt bij de aanbieders die ik ken, altijd de mogelijkheid om de panelen tijdens de contractduur over te nemen en dat past ook goed bij leasen.

Bij lease sluit je een leasecontract (maar dus ook wel huurcontract genoemd) af met het leasebedrijf. Die adviseert, installeert en zorgt voor onderhoud en evt. reparatie. De panelen zijn van de leasemaatschappij. Het contract is voor 10, 15 of 20 jaar. Je betaalt maandelijks een vast bedrag dat in principe lager is dan de opbrengsten. Er zijn bedrijven waarbij je de leaseperiode kan verlengen. Kijk vooraf goed wat er in het contract staat over het tussentijds beëindigen, bijv. als je verhuist. Soms moet je alle termijnen voor de verdere contracttermijn voldoen! En kijk of er een indexatie in zit. De kosten voor leasen zijn hoger dan bij kopen met een lening. Je wordt bij de lease wel ontzorgd, maar het leasebedrijf moet er ook wat aan verdienen. Het is overigens de vraag of het veel minder werk is om als leaser de leasemaatschappij te bellen, dan als eigenaar de installateur te bellen.

Zie ook de website van de Consumentenbond.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op