Wat is interessanter zonnepanelen kopen, huren of leasen?

Bij koop investeer je in zonnepanelen met toebehoren en dan is de installatie van jou, ook als je de zonnepanelen koopt met behulp van een (duurzaamheids)lening. Voor eventueel onderhoud en reparatie ben je zelf verantwoordelijk. Als er onderdelen binnen de garantietermijn kapot gaan, kun je wel aanspraak maken op de garantie.
De termen huren en leasen worden door elkaar gebruikt. Je hebt bij de aanbieders die ik ken, altijd de mogelijkheid om de panelen tijdens de contractduur over te nemen en dat noem je leasen.
Bij lease sluit je een leasecontract (ook wel huurcontract genoemd) af met het leasebedrijf. Die adviseert, installeert en zorgt voor onderhoud en evt. reparatie. De panelen zijn van de leasemaatschappij. Het contract is voor 10, 15 of 20 jaar. Je betaalt maandelijks een vast bedrag dat in principe lager is dan de opbrengsten. Er zijn bedrijven waarbij je de leaseperiode kan verlengen. Kijk vooraf goed wat er in het contract staat over het tussentijds beëindigen, bijv. als je verhuist. Soms moet je alle termijnen voor de verdere contracttermijn voldoen! En kijk of er een indexatie in zit. De kosten voor leasen zijn hoger dan bij kopen met een lening. Je wordt bij de lease wel ontzorgd, maar het leasebedrijf moet er ook wat aan verdienen. En het is de vraag of het minder werk is om als leaser de leasemaatschappij te bellen, dan als eigenaar de installateur te bellen (zolang er garanties gelden).    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op