Kan je warmte van een zonneboiler gebruiken voor de verwarming van je huis?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, er zijn systemen met zonnecollectoren waarmee je ook warmte voor de verwarming op kan wekken:
Zonneboilercombi (gasgestookt, daarom ook wel zonnegascombi genoemd): deze gebruikt zonnewarmte voor de verwarming van zowel de woning als het warm tapwater. Als er te weinig warmte van de zon is, springt de ingebouwde gasbrander aan. Het water uit de zonneboiler kan een hoge temperatuur hebben. De regeling zorgt ervoor dat het wordt gemengd met retourwater tot de gewenste temperatuur, waardoor het ook kan als je vloerverwarming hebt.
– Warmtepomp met PVT-panelen (zonnepanelen voor warmte en stroom): hiermee kan een warmtepomp het hele jaar door de woning verwarmen en evt. indirect warm tapwater bereiden. Als de zon schijnt, heeft de warmtepomp een zeer hoog rendement en als er geen zon is, zal het rendement meer gemiddeld zijn. Bij lage temperaturen loopt het rendement verder terug. Slechts bij strenge vorst leveren de PVT-panelen geen warmte meer en zal het ingebouwde elektrische verwarmingselement van de warmtepomp in werking treden.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op