Welk type zonwering heeft de voorkeur: uitvalscherm of vertikale buitenzonwering?

Dit artikel is gepubliceerd op 1-12-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Buiten zonwering is effectiever dan binnenzonwering. Er zijn verschillende zonweringen met verschillende eigenschappen:
- Verticale zonneschermen (screens) dekken het volledige oppervlak van het raam af en laten ook geen laagstaande zon binnen. Daarom zijn deze vooral aan te raden voor plaatsing aan de oost en west kant. Ze hebben echter wel nadelen:
= Ze laten een klein beetje licht door, waardoor er toch een beetje warmte naar binnen komt.
= Ze belemmeren het doorzicht.
- Markiezen: dit is een klassiek uitziend scherm dat door meerdere latten in een bolvorm worden gehouden. De voorkant komt een behoorlijk stuk naar beneden. Dat betekent dat je op de benedenverdieping moet bukken of hij hangt zo hoog dat het niet alle zon tegen houdt. Dit type is daarom beter toepasbaar op de verdieping. De zon wordt zowel van voren als grotendeels vanaf de zijkant geweerd. De warme lucht langs de gevel heeft wel een beetje de neiging om onder het scherm te blijven hangen.
- Uitvalscherm: een lat aan twee armen 'valt' schuin naar beneden en neemt het doek mee naar beneden en houdt het vast. Ook hier komt de voorkant naar beneden en is daarom vooral voor de bovenverdieping een optie. Het bedekt een deel van het raam waardoor het de zon goed afvangt. Aan de kopse kant van het scherm kan de zon eronder door schijnen.
- Knikarmscherm: een lat aan twee knikarmen schaart van de gevel af. Deze loopt maar een beetje naar beneden en is daarom handig boven een terras, omdat je er makkelijker onderdoor kan lopen en het tevens schaduw op je terras werpt. Ook hier geldt dat er aan de kopse kant wat zon onderdoor kan komen. Alle zonneschermen hebben last van de wind. Voor het knikarmscher geldt dat sterker dan de hierboven genoemde schermen.
- Horizontale zonwering of screens: het doek kan dicht of transparant zijn. Het doek wordt soms voorzien van roeden. Aan beide zijden is een rail op een constructie waarover de geleiders naar buiten gaan en het doek strakgetrokken meenemen. Dit soort schermen zijn veelal niet bestand tegen slechte weersomstandigheden omdat het minstens net zo windgevoelig is als het knikarmscherm, en omdat de regen er niet goed afloopt.

De twee laatstgenoemde wordt vaak boven een terras gebruikt omdat het meer zon tegen houdt dan verticale zonwering, je kan nog gewoon de tuin in kijken en als het scherm groot genoeg is, kan je in de schaduw zitten. Dit werkt vooral goed als er aan de kopse kant van het scherm een schutting of ander bouwdeel staat, zodat er geen zon aan de zijkant onderdoor schijnt.

Overigens helpen (rol) luiken ook goed tegen de zon. Nadeel is dat het bij gesloten luiken nog veel donkerder wordt binnen dan bij de zonneschermen. Je kan ook luiken met lamellen (soort Louvre-deurtjes) nemen. Daarentegen helpen gesloten luiken ook weer goed in de winter.

Zie ook de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op