Ik wil warmteterugwinning op de ventilatie, hoe kan ik dat doen?
Dit artikel is gepubliceerd op 20-1-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.
Warmteterugwinning is een hele goede maatregel omdat een groot deel van het energieverbruik naar het opwarmen van ventilatielucht gaat. Bovendien is het comfortabel omdat de inblaaslucht wordt voorverwarmd. Er zijn twee mogelijkheden voor warmteterugwinning:
– Centraal: net als bij nieuwbouw is er dan een systeem van luchtkanalen voor de luchttoevoer naar de woonkamer en slaapkamers. Dit is vooral een goede optie als er al mechanische afzuiging aanwezig is, want dan kan de ventilatorbox vervangen worden door een box met warmtewisselaar. Er is voor de bestaande bouw speciaal een systeem ontwikkeld waarmee de toevoerlucht via het trappegat wordt getransporteerd. Bij de kamers komen dan ventilatoren te zitten die zorgen voor de luchtuitwisseling tussen kamer en trappegat. Dit systeem is vraaggestuurd. Zorg ervoor dat een ventilatiesysteem regelmatig (ten minste één keer in de acht jaar) gereinigd wordt. Als een ventilatiesysteem sterk vervuilt, zal deze minder lucht verversen. En bij de toevoerventilator is het nog belangrijker dat er geen vervuiling blijft zitten, omdat dit tot ongezonde lucht kan leiden.
– Decentraal: als alle kamers hiermee worden voorzien is het duurder dan een centraal systeem. Wel kan je ervoor kiezen alleen de veelgebruikte kamers hiermee uit te rusten. Per kamer, waar veel verbleven wordt (woonkamer, studeerkamer), wordt een ventilatie-unit met warmtewisselaar en convector geplaatst. Dit is vooral handig in woningen waar op natuurlijke wijze wordt geventileerd. Er hoeven dan namelijk geen luchtkanalen voor de afzuiging aangelegd te worden. De units zijn vaak vraaggestuurd en gaan zelf harder en zachter op basis van het CO2- en vochtgehalte in huis. De units kunnen open en zijn dus eenvoudig van binnen schoon te houden. Als er mechanische afzuiging in de woning zit, moeten de keuken en badkamer een eigen luchttoevoer (ventilatieroosters) hebben om de werking van de decentrale ventilatie-units niet te verstoren.
Zie ook onze pagina over ventileren.
Anderen bekeken ook
Nog op zoek naar antwoorden?
Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.
Neem contact op