Besparen radiatorventilatoren energie?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ze besparen zelf niet direct energie en of ze indirect wel energie besparen hangt sterk af van de situatie:
- Heb je een HR107 ketel met optimaliserende regeling in een geïsoleerde woning en ben je veel thuis, dan zal de besparing nihil zijn. Het kan dan zelfs zo zijn dat de besparing geringer is, dan het energieverbruik van de ventilatoren zelf.
- Het je nog een oude ketel waarbij je de temperatuur van het verwarmingswater lager hebt ingesteld en warmt het huis niet snel genoeg op, dan kan je met radiatorventilatoren wel energie besparen. Het is namelijk beter om de ventilatoren te gebruiken en de temperatuur van het verwarmingswater lager laten staan, dan dat je de temperatuurinstelling weer verhoogt.
- Ook helpt het in de situatie dat je geen nachtverlaging toe durft te passen of je de thermostaat niet lager durft te zetten als je weggaat, omdat het opwarmen zo lang duurt. Doordat je woning met radiatorventilatoren sneller opwarmt en de warmte beter in de kamer verdeelt kan je dan misschien toch de thermostaat 's nachts en als je weggaat lager instellen. Dit kan behoorlijk wat besparing opleveren.

Verder is het vooral een cofort kwestie. Met de ventilatoren is het huis dus sneller opgewarmd. Ook als de temperatuur in de kamer niet overal gelijk is, kun je radiatorventilatoren proberen. Dan verdeelt de warmte zich beter.

Radiatorventilatoren passen alleen op radiatoren met ten minste twee platen.

Er zijn ook nadelen aan de ventilatoren verbonden. Sommige mensen hebben last van het geluid. Ook krijg je meer stof door het huis wervelen. Daar moet je niet gevoelig voor zijn.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op