Hoe kan je een plat dak isoleren?

Dit artikel is gepubliceerd op 11-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Dat kan op verschillende manieren:
- Dakisolatie van een plat dak kun je het beste combineren met het vervangen van de dakbedekking. Je plaatst dan isolatieplaten op het dak en legt daaroverheen je nieuwe dakbedekking. In deze situatie kan je een eventuele slechte afwatering verbeteren door isolatieplaten met afschot toe te passen.
- Als de dakbedekking nog goed is en je hebt een ballastlaag (grind of tegels) op het dak liggen, dan kan je er ook voor kiezen om de isolatie op de dakbedekking te plaatsen. Je verwijdert dan de ballast en legt de daarvoor geschikte isolatieplaten bovenop de bestaande dakbedekking. Daarop kan de ballast worden geplaatst. Pas op plaatsen waar regelmatig wordt gelopen, tegels toe. Als je alleen grind gebruikt en er wordt veel over gelopen, drukt dat de isolatie kapot.
Let er in beide situaties op dat het regenwater goed naar de regenpijp gaat (maak de isolatie dunner langs de rand of verhoog de dakrand).
- Een plat dak van binnenuit isoleren wordt afgeraden. Mocht je het toch gaan doen, zorg dan voor een goed sluitende klimaatfolie. De klimaatfolie zorgt ervoor dat er niet of nauwelijks vocht in of achter de isolatie kan komen en als er toch vocht komt, dat het er in de warme periode wel weer uit kan. Eventueel kan je ook met een damprem aan de onderkant werken, maar omdat die het hele jaar afsluit, moet je zorgen voor een geringe ventilatie met buitenlucht boven de isolatie.

In alle gevallen wordt aangeraden dit door een vakkundig bedrijf te laten doen.

Meer informatie op onze website.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op