Hoe kan je een plat dak isoleren?

Dakisolatie van een plat dak kun je het beste combineren met het vervangen van de dakbedekking. Je plaatst dan isolatieplaten op het dak en legt daaroverheen je nieuwe dakbedekking. In deze situatie kan je een eventuele slechte afwatering verbeteren door isolatieplaten met afschot toe te passen.
Als de dakbedekking nog goed is en je hebt een ballastlaag (grind of tegels) op het dak liggen, dan kan je er ook voor kiezen om de isolatie op de dakbedekking te plaatsen. Je verwijdert dan de ballast en legt de daarvoor geschikte isolatieplaten bovenop de bestaande dakbedekking. Daarop kan de ballast worden geplaatst. Pas op plaatsen waar regelmatig wordt gelopen, tegels toe. Als je alleen grind gebruikt en er wordt veel over gelopen, drukt dat de isolatie kapot.
Let er in beide situaties op dat het regenwater goed naar de regenpijp gaat (maak de isolatie dunner langs de rand of verhoog de dakrand).
Een plat dak van binnenuit isoleren wordt afgeraden. Mocht je het toch gaan doen, zorg dan voor een goed sluitende damprem aan de onderkant en voor een geringe ventilatie met buitenlucht boven de isolatie. Als ventileren niet mogelijk is (bijvoorbeeld omdat er al een isolatielaag in het dak zit), gebruik dan een vochtregulerende klimaatfolie aan de onderkant van de isolatie.
In alle gevallen wordt aangeraden dit door een vakkundig bedrijf te laten doen.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op