Ik heb spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Nu zijn de stenen aan de buiten zijde (onderaan) donker uitgeslagen. Is dat niet vreemd?

Dit artikel is gepubliceerd op 14-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Als dit voor het aanbrengen van de isolatie nog niet zo was, is het wel iets om in de gaten te houden. Normaal gesproken zijn de onderste lagen baksteen van een ander soort, namelijk een steen die geen vocht doorlaat, de zogenaamde klinker. Heel vaak is er daarom al vanaf de bouw wat kleurverschil tussen de onderste lagen en de daarboven liggende gewone bakstenen.

Als de onderste lagen eerder niet donkerder waren, kan het zijn dat de stenen wat langer vochtig blijven omdat ze minder van binnenuit worden opgewarmd. Dat ze alleen onderaan het metselwerk donkerder zijn, lijkt te wijzen op optrekkend vocht. Zoals gezegd zijn de onderste stenen normaal gesproken klinkers en zou dit dus niet op mogen treden. Overigens is vochtig metselwerk in veel gevallen geen probleem, omdat de stenen daar tegen kunnen. Alleen als ze in de winter nog steeds donkerder zijn, is het wellicht verstandig om er een deskundige naar te laten kijken.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op