Ik wil triple glas (driedubbel glas), kan dat in de bestaande kozijnen?

Dit artikel is gepubliceerd op 11-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Nee, ook als het zou passen, is het toch af te raden. Triple glas heeft natuurlijk een grotere sponning nodig en het raamhout en het hang- en sluitwerk moet zwaarder zijn. Maar daarnaast is de isolatiewaarde van triple glas hoger dan dat van een bestaand kozijn. Het is dus dringend aan te raden triple glas te combineren met een kozijnrenovatie. Kies dan voor een geïsoleerd kozijn (kozijn met thermische onderbreking) met een U-waarde van maximaal 1,3 en dubbele kierdichting.

Als je wel triple glas in een bestaand (ongeïsoleerd) kozijn plaats, zal dat kozijn regelmatig nat wordt van condens en dat komt de levensduur van het kozijn niet ten goede. Let ook op kierdichting bij het aanbrengen van een goed geïsoleerd kozijn.

Nog een nadeel van bestaande kozijnen, is dat er veelal ventilatieroosters in zitten. Als je triple glas onder een ventilatierooster plaatst, zal een groot deel van het jaar de koude lucht van het rooster naar beneden vallen. Het lijkt dan net of het triple glas niet goed isoleert. Combineer daarom zo’n kozijnrenovatie bij voorkeur met het installeren van (decentrale) ventilatie voorzien van warmteterugwinning (dus geen raamroosters). Als de ventilatievoorziening niet meteen wordt geïnstalleerd, is het beter om kozijnen met kiepramen te kiezen dan met ventilatieroosters. Als je dan namelijk later de ventilatie op orde hebt, kan je het raam dicht laten, dat isoleert beter dan een gesloten ventilatierooster.

Zie voor meer informatie de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op