Ik stook boven niet, dus waarom zou ik daar isoleren?

Dit artikel is gepubliceerd op 6-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Warmte gaat omhoog. Als er een open verbinding is naar zolder, dan zal daar veel warmte naar toe gaan. Maar ook als de zolder gesloten is, zal er door de ongeïsoleerde zoldervloer warmte naar de zolder gaan. Als je het dak isoleert, bespaar je dus altijd energie. Ook voor de gezondheid is het goed om boven te isoleren. Als het dak niet geïsoleerd is, is er meer kans op condensatie. Dit vocht kan zorgen voor beestjes en schimmels in huis. Tot slot geeft isolatie ook meer comfort omdat er minder kou van de muren of het plafond afkomt en omdat geluid beter wordt gedempt door de isolatie. De besparing en comfortwinst zullen natuurlijk groter zijn als je de zolder wel gebruikt.

Als je niet van plan bent de zolder te gaan gebruiken, kan je ook de zoldervloer isoleren. Dit is goedkoper en zorgt voor energiebesparing en comfortwinst in de ruimte eronder. De besparing is zelfs wat hoger dan bij dakisolatie omdat de zolder niet elke keer opgewarmd hoeft te worden.

Pas bij isolatie een damprem toe (aan de onderkant) en zorg bij zoldervloerisolatie voor een beetje ventilatie op zolder om vochtproblemen te voorkomen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op