Hoe lang gaat een warmtepomp mee?

Dit artikel is gepubliceerd op 17-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Installaties met bewegende onderdelen (zoals een warmtepomp) gaan doorgaans gemiddeld 15 jaar mee. Afhankelijk van de kwaliteit van de warmtepomp en het gebruik ervan en het onderhoud eraan zou dat verlengd kunnen worden tot 20 jaar en in sommige gevallen zelfs tot 30 jaar.

Een goed ontwerp van de installatie speelt daarbij een grote rol. Zo moet de warmtepomp niet te groot gedimensioneerd worden en moeten het aantal keer aan en uit schakelen beperkt worden. Een warmtepomp die kan moduleren kan zomaar 50% langer meegaan dan een warmtepomp die continu aan- en uitgeschakeld wordt. Modulerende warmtepompen passen hun vermogen aan de vraag aan. Is er weinig vermogen nodig, dan gaat de warmtepomp met een lager vermogen (in deellast) werken. Dit heet 'invertergestuurd'. Ook kan een buffervat voor de verwarming ervoor zorgen dat er minder aan- en uitgeschakeld wordt.

Goed onderhoud is ook belangrijk. Als er bijvoorbeeld door een lekkage in de koudeleidingen te weinig koudemiddel in de warmtepomp zit, neemt de slijtage enorm toe.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op