Hoe weet ik of mijn lamp een ledlamp is?

Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Gloei- en halogeenlampen worden heet. Je kan deze herkennen door je hand er vlak boven te houden (niet aanraken). Voel je warmte, dan is het een ouderwetse gloei- of halogeenlamp. Geeft de lamp helemaal geen warmte af maar heeft hij wel een bolvorm, dan heb je een ledlamp. Als de lamp helder glas heeft kan je, als de lamp uit staat, gele vlakjes zien op de plaats waar het licht uit komt. Spaarlampen worden ook niet heet (hoewel het bij de fitting soms wel warm is), maar die zien er weer anders uit. Dit zijn veelal gebogen 'mini-TL-buisjes'.

Je kan het ook aan het vermogen zien, dat vaak op het glas of op de rand (tussen glas en fitting) staat vermeld. Gloeilampen zijn veelal 25 Watt of hoger. Ledlampen daarentegen zijn juist vaak 3 tot 10 Watt. Hierbij heb je wel uitzonderingen. Zo kunnen kleine gloeilampen in nachtkastjes wel weer 15 Watt zijn en kan een ledlamp die heel veel licht geeft (meer dan een oude 100 Watt gloeilamp) ook 15 Watt zijn.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op