Kan je zonnepanelen met een stekker in het stopcontact aansluiten?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Technisch gezien kan het, maar het mag niet meer.

Tot 2019 mochten zonnepanelen met een maximaal vermogen van 600 Wp via het stopcontact worden aangesloten. Dat zou twee zonnepanelen van max. 300 Wp betekenen. Bij een groter aantal zonnepanelen op één elektrische groep, kunnen er in die groep te hoge stromen door de leidingen lopen als er veel apparaten aan staan of als er kortsluiting optreedt.

Sinds 2019 is de norm voor elektrische installaties in de woning (NEN 1010) veranderd en is het helemaal niet meer toegestaan. Ook het ISSO Handboek Zonne-energie verwijst naar deze norm. Hoewel er wel stekker-zonnepanelen op de markt zijn, past het niet meer binnen de regelgeving. Je loopt ook het risico dat als de zonnepanelen een brand veroorzaken, de verzekering de schade niet (geheel) dekt.

Mocht je desondanks toch plug & play panelen aanschaffen (of ze nog hebben), let dan op:
- De bij ons bekende producten zijn ontwikkeld voor platte daken.
- Ze zijn relatief zwaar, dus kijk goed naar de dakconstructie.
- Zorg voor een waterdichte doorvoer van de kabel naar binnen toe.
- Sluit aan op een stopcontact dat geaard is.
- Wettelijk was tot 2019 maximaal 2,25 ampère van zonnepanelen op één groep toegestaan (2 panelen van 300 Wp). Dus als je een derde paneel wilt, sluit die dan op een andere groep aan.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op