Er zit vocht in de muur, hoe kan ik dat oplossen?

Dit artikel is gepubliceerd op 1-12-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Vocht in een muur kan verschillende oorzaken hebben, en daarbij horen verschillende oplossingen, bijvoorbeeld:
– Het is erg vochtig in huis waardoor het vocht op koude plekken op de muur neer kan slaan. Dit kan achter een bank, een kast of een gordijn zijn. Zorg dan voor extra ventilatie. De relatieve vochtigheid ligt bij voorkeur tussen de 40 en 60% te zijn. De muur isoleren kan vaak goed helpen tegen condensatie op de muur. Als dat niet mogelijk is, zet dan de meubels wat verder van de muur.
– Door de fundering komt optrekkend vocht naar boven, waardoor de muur vlak boven de vloer vaak vochtig is. Soms is het te verhelpen met drainage in de kruipruimte waardoor het droger wordt. Controleer ook de kruipruimteventilatie. Een kruipruimte behoort altijd goed geventileerd te worden via ventilatieroostertjes aan de voor en achterkant van het huis. Je kan evt. ook de muur laten injecteren met een vochtwerend middel. Dit moet dan eens in de zoveel jaar omdat de werking daarvan op termijn afneemt. Een definitieve oplossing is een vochtkering in de muur aanbrengen, wat een ingrijpende maatregel is.
– Doorslaand vocht van buiten kan ontstaan bij massieve muren die niet (meer) goed zijn of spouwmuren met verontreinigingen in de spouw. Soms helpt het om voegwerk te herstellen. Als de spouw verontreinigd is, laat deze verontreinigingen dan weghalen en isoleer gelijk de spouw. Spouwmuurisolatie is vochtafstotend. Als dat niet helpt, kan je de gevel laten impregneren. Impregneren heeft een tijdelijke werking en moet dus over een aantal jaren herhaald worden.

Zie ook de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op