Wat zijn de mogelijkheden voor kleine windmolens bij of op de woning?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Er zijn tal van kleine windmolens, de zogenaamde urban turbines of mini windturbines, die je op of naast de woning kan plaatsen. Je hebt daar wel een vergunning voor nodig, en het past niet overal in het bestemmingsplan. Bovendien zijn de krachten op zo'n kleine windmolen best groot. Daar zijn woningen niet op gebouwd, dus bekijk de constructie goed of zet de molen op een eigen mast naast de woning. De masthoogte gaat tot zo'n 30 m.

Een kleine windmolen heeft veelal een vermogen tussen de 100 Watt en 25 kW. Doordat de windmolens op geringe hoogte minder wind vangen, zijn ze minder rendabel dan de grote windturbines. Uit verschillende testen bleek dat de best presterende windmolen een terugverdientijd van 20 jaar had. Bij de huidige stroomprijzen, komt de terugverdientijd dus onder de 10 jaar.

Een kleine windmolen is alleen goed voor het milieu als deze voldoende wind vangt. Anders kost het maken van de turbine en de verwijdering ervan meer energie dan die in zijn levensduur opbrengt. Een goede opbrengst is te verwachten op flats en in het open landschap.

Bekijk vóór de aanschaf van een turbine naar het windaanbod in jouw gebied en kijk naar windverstorende elementen, en stem de masthoogte daarop af. Let verder goed op het geluid, slagschaduw, het aansluitvermogen en de mast/constructie.

Voor het plaatsen van een windturbine is een omgevingsvergunning nodig en het past niet altijd in het bestemmingsplan. Als je een windmolen overweegt, neem dan vroegtijdig contact op met de gemeente (Tiel) of de Omgevingsdienst Rivierenland (andere gemeenten) voor het bestemmingsplan en de vergunning.

Zie ook:
- de website van Urbanwind
- de website van Hier Opgewekt
- de website van Duurzaamthuis.

Als je de kosten een belangrijke factor vindt, kun je beter mee-investeren in een windpark. Zie daarvoor de vraag: Waar kan ik een aandeel in een windmolen kopen?

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op