Vormen zonnepanelen een risico voor de brandweer?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja. De brandweer heeft bij het blussen van branden natuurlijk met veel risico's te maken en werkt daarom volgens bepaalde procedures. Zonnepanelen vergroten helaas dit risico.

Normaal gesproken (zonder zonnepanelen) schakelt de brandweer bij een brand de hoofdschakelaars van stroom en gas af, alvorens naar binnen te gaan. Op deze manier wordt het risico op kortsluiting kleiner.

Bij een huis met zonnepanelen kan het zijn dat de omvormer afslaat als één van de draden beschadigd is. Anders zal de omvormer automatisch afslaan op het moment dat de de brandweer de hoofdschakelaar uitschakelt. Als het licht is, staat er echter nog wel spanning op de gelijkstroomkabels van de zonnepanelen, want die gaan gewoon door met het produceren van stroom. Er loopt geen stroom, maar de spanning kan wel, afhankelijk van het aantal panelen, tot 1.000 Volt oplopen.

Er bestaan wel mogelijkheden om ook bij de panelen een schakelaar op te zetten, maar die wordt weinig toegepast.

Dat betekent dat de brandweer moet weten dat er zonnepanelen zijn, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Het helpt dus als de brandweer de informatie over de zonnepanelen in de meterkast kan vinden: aantal panelen, vermogen, tracé gelijkstroomkabels, lokatie omvormer(s), evt. locatie accu, naam en telefoonnummer installateur.

Bij zonne-energiesystemen met micro-omvormers geldt dit niet. Deze zijn parallel geschakeld en schakelen de stroom bij de panelen af. Er staat dan alleen nog 40 V spanning op het paneel zelf.

Bij optimizers blijft er wel spanning in de kabels bestaan maar deze wordt bij calamiteiten automatisch verlaagd tot een ongevaarlijk niveau.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op