Vormen zonnepanelen een risico voor de brandweer?

Ja. De brandweer heeft natuurlijk met veel risico's te maken en is daaraan gewend. Zonnepanelen vergroten helaas dit risico. Normaal gesproken schakelt de brandweer bij een brand de hoofdschakelaar af, alvorens naar binnen te gaan. Bij een huis met zonnepanelen zal de omvormer dan ook meteen automatisch afslaan. Als het licht is, staat er echter nog spanning op de gelijkstroomkabels van de zonnepanelen, want die gaan gewoon door met produceren. Er bestaan wel mogelijkheden om daar ook een schakelaar op te zetten, maar die wordt weinig toegepast. Dat betekent dat de brandweer rekening moet houden met kabels die onder spanning staan.
Het helpt de brandweer als de informatie over de zonnepanelen in de meterkast te vinden is: aantal panelen, vermogen, lokatie omvormer, evt. locatie accu, naam en telefoonnummer installateur.
Bij zonne-energiesystemen met micro-omvormers geldt dit niet. Deze zijn parallel geschakeld en schakelen de stroom bij de panelen af. Er staat dan alleen nog 40 V spanning op het paneel zelf.
Bij optimizers blijft er wel spanning in de kabels bestaan maar deze wordt bij calamiteiten verlaagd tot een ongevaarlijk niveau.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op