Is een mobiele airco een goed idee voor hete zomers?

Dit artikel is gepubliceerd op 1-12-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Nee, dit leidt tot een hoog energieverbruik, met bijbehorende energierekening en het effect van de koeling valt tegen.

Bij voorkeur gebruik je:
- Een ventilator. Deze verbruikt het minste stroom en geeft toch een behoorlijke verkoeling.
- Een aircooler. Deze helpt beter dan een ventilator, maar natuurlijk minder dan een goede airco. Maar een aircooler kost ook minder in aanschaf en verbruik dan een airco. Als je een aircooler gaat aanschaffen, let op het geluid en neem er een waar ijs in kan.

Wil je toch actief koelen, laat dan een vast splitsysteem (met buitenunit) plaatsen. Een mobiele airco is af te raden.
- Een mobiele airco is een monobloc, dat wil zeggen dat de verdamper (koelplaat) en de condensor (waar de warmte wordt afgegeven) in één apparaat zitten. Dit is goedkoper in aanschaf, maar de warmte moet nog wel naar buiten. Dat gaat door een slang die naar buiten gaat. Alle lucht die naar buiten wordt geblazen, komt ergens anders weer de woning binnen. Als je dat op het heetst van de dag doet, komt er dus veel hete lucht naar binnen. Deze warme lucht doet het effect van de mobiele airco grotendeels teniet, zeker als de warme lucht door een opening naast de slang naar binnen kan. Een ander nadeel van een mobiele airco is dat ze boven de 30°C nog maar weinig koelen terwijl je dan de koelte juist het hardste nodig hebt.
- Een splitsysteem is in aanschaf duurder maar koelt beter (en is dus comfortabeler) en verbruikt ongeveer 25% minder energie. Dit komt omdat er geen valse lucht de woning inkomt. De warmte wordt buiten (in de buiten-unit) afgegeven. In de buiten-unit zit een ventilator die de warmte afvoert. Een splitssyteem verdient zich door de lagere energiekosten op termijn terug.

Meer info kan je vinden op de website van MilieuCentraal.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op