Heeft een omkasting om de radiator invloed op het energieverbruik?

Dit artikel is gepubliceerd op 30-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja. Een radiator geeft warmte af door straling (net als warme zonnestralen) en convectie (warme lucht stroomt door het huis). Bij het aanbrengen van een omkasting wordt de warmtestraling beperkt. Ook de convectie zal enigszins minder worden. Het duurt dan langer voordat de kamer op temperatuur is en door het gebrek aan stralingswarmte heb je de nijging de thermostaat wat hoger te zetten. Daar de radiator z’n warmte niet goed kwijt kan, gaat het verwarmingswater met een hogere temperatuur terug naar de ketel. Dit betekent:
– De ketel is gemiddeld langer bezig met opwarmen,
– De ketel moet dan meer water rondpompen,
– Doordat het water met een hogere temperatuur terugkomt, is het ketelrendement lager.

Al deze factoren zorgen voor een hoger gasverbruik (of bij warmtepompen tot een hoger elektriciteitsverbruik), en dus een hogere energierekening.

Als je toch een omkasting wilt aanbrengen:
– Kies er dan een waar de lucht aan de bovenkant heel goed uit kan,
– Neem het liefst één met openingen aan de voorkant, zodat je nog een beetje stralingswarmte krijgt, of een hele dunne voorkant die snel opwarmt en zelf weer warmte uitstraalt,
– Zorg er voor dat er geen voorwerpen op de luchtgaten gelegd worden. De convectie (luchtstroom) is een belangrijke factor voor de verwarming. Als die verstoord wordt, zal het nog minder goed warm worden in de kamer.

Omdat de warmtestraling en convectie minder zijn, geeft de radiator minder warmte af. Als de woning is na-geïsoleerd, hoeft dit niet altijd een probleem voor het comfort te zijn. Als de woning niet is na-geïsoleerd, dan kan het zijn dat de ruimte tijdens een strenge winter minder goed op temperatuur komt. Om ervoor te zorgen dat er voldoende warmteafgifte is, dient soms de radiator vervangen te worden door één met (extra) ribben aan de achterkant zodat het convectie aandeel groter wordt. Ook kunnen radiatorventilatoren helpen.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op