Ik ben best handig, die vloer kan ik toch prima zelf isoleren?
Dit artikel is gepubliceerd op 19-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.
Ja dat kan. Zorg voor een veilige werkomgeving. Als de kruipruimtebodem vochtig is, leg dan eerst een bodemfolie neer en laat deze ca. 30 cm omhoog lopen. Dit werkt prettiger, zorgt dat er geen vocht achter de isolatie komt en houdt de kruipruimte droger. Als de kruipruimte vochtig is, laat deze dan eerst goed drogen
Zorg voor een dichte vloer. Als er gaten (bij leidingen o.i.d.) zitten, dicht die dan eerst af. De isolatiewaarde (Rd) staat doorgaans op de verpakking. Een Rd van ca. 3,5 is aan te raden. Als je vloerverwarming hebt of krijgt is een Rd van 5 aan te raden. Bij een houten vloer worden de balken meestal niet mee ingepakt omdat ze zelf al isoleren. De isolatiewaarde is echter beperkt (R=1,5) dus als je een hogere isolatiewaarde wilt bereiken, heeft het de voorkeur dat de balken ook geïsoleerd worden (evt. met een dunnere laag).
Bij vooroorlogse woningen met een houten vloer wordt vaak gekozen voor een dampopen isolatie. Pas in deze situatie ook een bodemfolie toe.
Breng de isolatie goed sluitend aan (geen naden tussen de platen of dekens). Monteer bij een houten vloer de isolatie bij voorkeur niet direct tegen het houten vloerdelen maar op een kleine afstand, bijvoorbeeld 2 cm. Deze luchtlaag helpt mee met de isolatie en de vochtverdeling. Het is ook belangrijk dat de isolatie goed aansluit aan de muren en balken zodat er geen lucht langs de isolatie naar het luchtlaagje kan stromen. Dat zou tot warmteverliezen leiden.
Isoleer de bovenste 30 cm van de kruipruimtewanden (of funderingsbalk) mee, om koudebruggen langs het metselwerk te beperken.
Zorg er in alle situaties voor dat de kruipruimteventilatie goed blijft werken. Of als het niet goed (meer) werkt, maak deze schoon of herstel ze.
Als er verwarmingsleidingen door de kruipruimte lopen, isoleer die dan ook. Door de isolatie zal de kruipruimte kouder worden en daardoor nemen de warmteverliezen toe. Drinkwaterleiding hoeft niet geïsoleerd te worden.
Als je isolatiemateriaal met damprem gebruikt, dan moet de damprem aan de bovenkant (warme kant) zitten.
Op zelf aangebrachte isolatie krijg je bij de huidige subsidieregeling geen subsidie.
Zie voor meer informatie ook de website van MilieuCentraal.
Nog op zoek naar antwoorden?
Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.
Neem contact op