Vloerisolatie

Isoleer het plafond van je kruipruimte

Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis. Naast comfort is het ook financieel aantrekkelijk en goed voor het milieu. Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8% op een spaarrekening.

Vloerisolatie is het aanbrengen van isolerend materiaal onder de vloer, meestal vanuit de kruipruimte. Hiervoor moet je kruipruimte minimaal 35cm hoog zijn. Heb je geen of een te lage kruipruimte, dan zijn er nog steeds mogelijkheden om te vloer te isoleren.

Ondervloer van hout of beton

Heb je een houten ondervloer? Je kunt er dan voor kiezen om deze planken (gedeeltelijk) te verwijderen en te vullen met isolatiemateriaal of folie. Heb je een betonnen ondervloer dan kun je isolatiemateriaal aanbrengen bovenop het beton. Dit zorgt wel voor een extra laag, dus houdt rekening met drempels. Mocht je toch een nieuwe ondervloer willen i.v.m. vloerverwarming kun je gelijk het isolatiemateriaal aanbrengen.

Is dit allemaal geen optie voor jullie, dan is je woning misschien geschikt voor bodemisolatie.

Oud isolatiemateriaal

Het is ook mogelijk dat je vloer wel geïsoleerd is maar met verouderde materialen. De volgende materialen noem je dampremmend en kun je aanvullen met elk soort isolatiemateriaal.

  • EPS-piepschuim (wit kunststof hardschuim)
  • een ander hardschuim isolatiemateriaal
  • geëxpandeerde kurk
  • of een dunne laag thermoskussens?

Als je een van de materialen aantreft uit het onderstaande rijtje, kun je dat alleen aanvullen met hetzelfde materiaal. Mits het niet kapot of nat is. Is het kapot of nat? Haal het dan weg en begin opnieuw.

  • Glaswol
  • Steenwol
  • Hennep
  • Vlasvezel (dekens of platen)

Wat levert vloerisolatie mij op?

Naast een comfortabele woning is vloerisolatie een financieel interessante investering. Een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap bespaart zo’n €230,- per jaar met vloerisolatie. De kosten bedragen ongeveer €1600,- (bron: Milieu Centraal). Dus binnen 7 jaar heb je het terugverdiend. En dat is nog zonder subsidie. Als je minimaal 2 isolerende maatregelen treft voor je woning kun je aanspraak maken op landelijke subsidies.

Twijfel je of je jouw vloer kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek!

Kan ik de vloer van mijn huis isoleren?

Veelgestelde vragen

Ik ben best handig, die vloer kan ik toch prima zelf isoleren?

Ja dat kan, houd er dan wel rekening mee dat je geen subsidie krijgt voor de isolatie. Daarnaast is het belangrijk dat je goed weet welk materiaal in jouw situatie het beste is en hoe deze moet worden aangebracht.

Ik ben best handig, die zolder kan ik toch prima zelf isoleren?

Ja, dat kan zeker. Als je er maar rekening mee houdt dat de isolatie aan de binnenkant damp gesloten moet zijn. Naar buiten toe, naar de pannen toe, moet het damp-open zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie als je het werkt zelf uitvoert.

Ik woon in een oud huis met een prachtig balkenplafond op de slaapkamers en alles is netjes afgewerkt. Ik wil wel isoleren maar niet van binnenuit. Wat kan ik doen?

Als je een zolderruimte hebt kun je ervoor kiezen om de zoldervloer en/ of het dak te isoleren. Als je in een appartement woont stook, je zonder plafondisolatie, voor je boven buren. Wil je het dan toch isoleren, dan zul je toch een extra plafond aan moeten brengen. In de stijl van het bestaande plafond.

Ik heb geen kruipruimte, hoe moet ik dan mijn vloer isoleren?

Zonder kruipruimte blijft nog de mogelijkheid  om de vloer van bovenaf te isoleren. Het hangt af van jouw vloer of je er wat bovenop wil leggen en een nieuwe vloer daarbovenop. Heb je een mooie of dure vloer dan wil je dit waarschijnlijk niet. Is je vloer aan vervanging toe, dan is het een goed idee om ook isolatie aan te brengen van bovenaf. Daarnaast is de mogelijkheid om je vloer uit te graven en op het zand een isolatie aan te leggen met daar bovenop vloerverwarming.

Klik op de link om isolatiebedrijven uit de regio te vinden.       

Mijn woning is uit de jaren ’90, ik heb dus overal (matige) isolatie? Wat kan ik doen om mijn woning toch beter te isoleren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om beter te isoleren. Je kunt een spouwmuur bijvullen of op muren/plafond/buitenmuren een extra laag aanbrengen. Je kunt het beste contact opnemen met een isolatiebedrijf om dit te bespreken. Klik op link voor bedrijven in de buurt waar wij mee samenwerken.  

Profiteer van collectieve inkoop

Je hebt besloten dat je vloerisolatie wilt plaatsen. Nu kun je prijzen en producten gaan vergelijken. Het energieloket heeft een collectieve inkoopactie lopen. De collectieve inkoopactie is samengesteld door onafhankelijke energieadviseurs in samenwerking met regionale partijen.

Ik wil meedoen met de inkoopactie!