Vloerisolatie

Isoleer het plafond van je kruipruimte

Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis. Naast comfort is het ook financieel aantrekkelijk en goed voor het milieu. Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8% op een spaarrekening.

Vloerisolatie is het aanbrengen van isolerend materiaal onder de vloer, meestal vanuit de kruipruimte. Hiervoor moet je kruipruimte minimaal 35cm hoog zijn. Heb je geen of een te lage kruipruimte, dan zijn er nog steeds mogelijkheden om te vloer te isoleren.

Ondervloer van hout of beton

Heb je een houten ondervloer? Je kunt er dan voor kiezen om deze planken (gedeeltelijk) te verwijderen en te vullen met isolatiemateriaal of folie. Heb je een betonnen ondervloer dan kun je isolatiemateriaal aanbrengen bovenop het beton. Dit zorgt wel voor een extra laag, dus houdt rekening met drempels. Mocht je toch een nieuwe ondervloer willen i.v.m. vloerverwarming kun je gelijk het isolatiemateriaal aanbrengen.

Is dit allemaal geen optie voor jullie, dan is je woning misschien geschikt voor bodemisolatie.

Oud isolatiemateriaal

Het is ook mogelijk dat je vloer wel geïsoleerd is maar met verouderde materialen. De volgende materialen noem je dampremmend en kun je aanvullen met elk soort isolatiemateriaal.

  • EPS-piepschuim (wit kunststof hardschuim)
  • een ander hardschuim isolatiemateriaal
  • geëxpandeerde kurk
  • of een dunne laag thermoskussens?

Als je een van de materialen aantreft uit het onderstaande rijtje, kun je dat alleen aanvullen met hetzelfde materiaal. Mits het niet kapot of nat is. Is het kapot of nat? Haal het dan weg en begin opnieuw.

  • Glaswol
  • Steenwol
  • Hennep
  • Vlasvezel (dekens of platen)

Wat levert vloerisolatie mij op?

Naast een comfortabele woning is vloerisolatie een financieel interessante investering. Een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap bespaart zo’n €230,- per jaar met vloerisolatie. De kosten bedragen ongeveer €1600,- (bron: Milieu Centraal). Dus binnen 7 jaar heb je het terugverdiend. En dat is nog zonder subsidie. Als je minimaal 2 isolerende maatregelen treft voor je woning kun je aanspraak maken op landelijke subsidies.

Twijfel je of je jouw vloer kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek!

Kan ik de vloer van mijn huis isoleren?

Veelgestelde vragen

Profiteer van collectieve inkoop

Je hebt besloten dat je vloerisolatie wilt plaatsen. Nu kun je prijzen en producten gaan vergelijken. Het energieloket heeft een collectieve inkoopactie lopen. De collectieve inkoopactie is samengesteld door onafhankelijke energieadviseurs in samenwerking met regionale partijen.

Ik wil meedoen met de inkoopactie!