Vloerisolatie

Isoleer de onderkant van je vloer

Vloerisolatie zorgt voor meer comfort in huis. Naast comfort is het ook financieel aantrekkelijk en goed voor het milieu. Het rendement van vloerisolatie is vergelijkbaar met een rente van ongeveer 4% op een spaarrekening (bron: Milieu Centraal, 2023). Vloerisolatie is rendabeler en comfortabeler dan bodemisolatie. 

Vloerisolatie is het aanbrengen van isolerend materiaal onder de vloer, meestal vanuit de kruipruimte. Hiervoor moet je kruipruimte minimaal 50 cm hoog zijn. Heb je geen of een te lage kruipruimte, dan zijn er nog steeds mogelijkheden om te vloer te isoleren.

Vloer van hout of beton

Heb je een houten vloer? Je kunt er dan voor kiezen om deze planken (gedeeltelijk) te verwijderen en te vullen met isolatiemateriaal of folie. Heb je een betonnen vloer dan kun je isolatiemateriaal aanbrengen bovenop het beton. Dit zorgt wel voor een extra laag, dus houdt rekening met drempels. Mocht je toch een nieuwe vloer willen i.v.m. vloerverwarming kun je gelijk het isolatiemateriaal aanbrengen.

Is dit allemaal geen optie voor jullie, dan is je woning misschien geschikt voor bodemisolatie.

Oud isolatiemateriaal

Het is ook mogelijk dat je vloer wel geïsoleerd is maar met verouderde materialen. De volgende materialen noem je dampremmend en kun je aanvullen met elk soort isolatiemateriaal.

  • EPS-piepschuim (wit kunststof hardschuim)
  • een ander hardschuim isolatiemateriaal
  • geëxpandeerde kurk
  • of een dunne laag thermoskussens?

Als je een van de materialen aantreft uit het onderstaande rijtje, kun je dat alleen aanvullen met hetzelfde materiaal. Mits het niet kapot of nat is. Is het kapot of nat? Haal het dan weg en begin opnieuw.

  • Glaswol
  • Steenwol
  • Hennep
  • Vlasvezel (dekens of platen)

Wat levert vloerisolatie mij op?

Naast een comfortabele woning is vloerisolatie een financieel interessante investering. Een gemiddelde hoekwoning bespaart zo’n € 160,- per jaar met vloerisolatie. De kosten bedragen ongeveer € 2.350,- (bron: Milieu Centraal, 2023). Dus binnen 9 jaar heb je het terugverdiend. En dat is nog zonder subsidie. Vergeet niet dat er ook subsidies beschikbaar zijn voor isolerende maatregelen.

Wil je zelf isoleren? Kijk dan eerst even op deze pagina over zelf isoleren

 

Twijfel je of je jouw vloer kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek!

Kan ik de vloer van mijn huis isoleren?

Vul je woningdossier in

In jouw woningdossier staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.

Start met je woningdossier