Bodemisolatie

Isoleer de bodem van je kruipruimte

Is het niet mogelijk om je vloer te isoleren? Dan kun je er nog voor kiezen om de bodem te isoleren. Dit heeft niet de voorkeur omdat dit minder effectief is dan vloerisolatie. Maar nog steeds is wel isoleren beter dan niet isoleren.

Wat is bodemisolatie

Bodemisolatie is het vullen van je kruipruimte met isolerende korrels of borreltjes. Met een slang worden (meestal) piemschuimkorrels in de kruipruimte gespoten. Dit gaat via het kruipluik of via een tijdelijk gat in de muur. Wil je niet met losse korrels aan de slag? Je kunt ook hele zakken in de kruipruimte leggen als je daarvoor genoeg werkruimte hebt. Echter, als je kruipruimte hoger is dan 40 cm, kies dan liever voor het effectievere vloerisolatie. De volgende materialen worden gebruikt als isolatiemateriaal:

  • EPS-chips
  • EPS-korrels of -parels
  • Biofoam korrels
  • Rechthoekige zakken (matrassen) van plastic gevuld met EPS-korrels
  • Schuimbeton
  • Schelpen (gaan vocht tegen maar isoleren nauwelijks)

Waar moet je op letten bij bodemisolatie?

Belangrijk bij het isoleren van je bodem is ventilatie. Controleer of er voldoende ventilatiegaten in de buitenmuur zitten. Kruipruimteventilatie is belangrijk voor het afvoeren van vocht en gassen (o.a. Radon) uit de kruipruimte. Dit vermindert de kans dat vocht en gassen in de woning terecht komen. Gas moet dan de kruipruimte kunnen verlaten. Let er dus ook op dat de isolatiekorrels de ventilatiegaten niet blokkeren. Ventilatiekokers kunnen dit helpen voorkomen.

Ook moet je erop letten dat je altijd bij de leidingen moet kunnen die eventueel in de kruipruimte liggen. Het is dus meestal beter om niet de gehele kruipruimte te vullen. Ligt er een gasbuis zonder mantelbuis eromheen? Dan is het een veiligheidseis om de buis niet te bedekken met isolatiemateriaal.

Isoleer ook je spouwmuur om warmte niet te laten ontsnappen uit je kruipruimte.

Wat levert het op?

Een gemiddeld hoekhuis of 2-onder-1-kap bespaart per jaar € 130,- na het plaatsen van bodemisolatie. De kosten zijn eenmalig en ongeveer € 900,- (bron: Milieu Centraal, 2022). Binnen 6 jaar heb je je investering er dus uit. En dat is nog zonder subsidie. Wist je dat je subsidie kunt krijgen als je minimaal twee isolerende maatregelingen treft?

Twijfel je of je jouw vloer kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek!

Kan ik de vloer van mijn huis isoleren?

Vul je woondossier in

In jouw woondossier (HOOMdossier) staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.

Start met je woondossier