Bodemisolatie

Isoleer de bodem van je kruipruimte

Is het niet mogelijk om je vloer te isoleren? Dan kun je er nog voor kiezen om de bodem te isoleren. Dit heeft niet de voorkeur omdat je bij bodemisolatie veel warmte verliest en dat is zonde. De energiebesparing is daarom ook een stuk lager. Maar nog steeds is wel isoleren beter dan niet isoleren.

Wat is bodemisolatie

Bodemisolatie is het vullen van je kruipruimte met isolerende korrels of borreltjes. Met een slang worden (meestal) piemschuimkorrels in de kruipruimte gespoten. Dit gaat via het kruipluik of via een tijdelijk gat in de muur. Wil je niet met losse korrels aan de slag? Je kunt ook hele zakken in de kruipruimte leggen als je daarvoor genoeg werkruimte hebt. Echter, als je kruipruimte hoger is dan 40 cm, kies dan liever voor het effectievere vloerisolatie. De volgende materialen worden gebruikt als isolatiemateriaal:

  • EPS-chips
  • EPS-korrels of -parels
  • Biofoam korrels
  • Rechthoekige zakken (matrassen) van plastic gevuld met EPS-korrels
  • Schuimbeton
  • Schelpen (gaan vocht tegen maar isoleren nauwelijks)

Waar moet je op letten bij bodemisolatie?

Belangrijk bij het isoleren van je bodem is ventilatie. Controleer of er voldoende ventilatiegaten in de buitenmuur zitten. Dit moet in verband met een eventuele gaslek. Gas moet dan de kruipruimte kunnen verlaten. Let er dus ook op dat de isolatiekorrels de ventilatiegaten niet blokkeren. Ventilatiekokers kunnen dit helpen voorkomen.

Ook moet je erop letten dat je altijd bij de leidingen moet kunnen die eventueel in de kruipruimte liggen. Het is dus meestal beter om niet de gehele kruipruimte te vullen. Ligt er een gasbuis zonder mantelbuis eromheen? Dan is het een veiligheidseis om de buis niet te bedekken met isolatiemateriaal.

Isoleer ook je spouwmuur om warmte niet te laten ontsnappen uit je kruipruimte.

Wat levert het op?

Een gemiddeld hoekhuis of 2-onder-1-kap bespaart per jaar €180,- na het plaatsen van bodemisolatie. De kosten zijn eenmalig en ongeveer €950,- (bron: Milieu Centraal) Binnen 6 jaar heb je je investering er dus uit. En dat is nog zonder subsidie. Wist je dat je subsidie kunt krijgen als je minimaal 2 isolerende maatregelingen treft?

Twijfel je of je jouw vloer kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek!

Kan ik de vloer van mijn huis isoleren?

Veelgestelde vragen

Ik ben best handig, die vloer kan ik toch prima zelf isoleren?

Ja dat kan, houd er dan wel rekening mee dat je geen subsidie krijgt voor de isolatie. Daarnaast is het belangrijk dat je goed weet welk materiaal in jouw situatie het beste is en hoe deze moet worden aangebracht.

Ik ben best handig, die zolder kan ik toch prima zelf isoleren?

Ja, dat kan zeker. Als je er maar rekening mee houdt dat de isolatie aan de binnenkant damp gesloten moet zijn. Naar buiten toe, naar de pannen toe, moet het damp-open zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie als je het werkt zelf uitvoert.

Ik woon in een oud huis met een prachtig balkenplafond op de slaapkamers en alles is netjes afgewerkt. Ik wil wel isoleren maar niet van binnenuit. Wat kan ik doen?

Als je een zolderruimte hebt kun je ervoor kiezen om de zoldervloer en/ of het dak te isoleren. Als je in een appartement woont stook, je zonder plafondisolatie, voor je boven buren. Wil je het dan toch isoleren, dan zul je toch een extra plafond aan moeten brengen. In de stijl van het bestaande plafond.

Ik heb geen kruipruimte, hoe moet ik dan mijn vloer isoleren?

Zonder kruipruimte blijft nog de mogelijkheid  om de vloer van bovenaf te isoleren. Het hangt af van jouw vloer of je er wat bovenop wil leggen en een nieuwe vloer daarbovenop. Heb je een mooie of dure vloer dan wil je dit waarschijnlijk niet. Is je vloer aan vervanging toe, dan is het een goed idee om ook isolatie aan te brengen van bovenaf. Daarnaast is de mogelijkheid om je vloer uit te graven en op het zand een isolatie aan te leggen met daar bovenop vloerverwarming.

Klik op de link om isolatiebedrijven uit de regio te vinden.       

Mijn woning is uit de jaren ’90, ik heb dus overal (matige) isolatie? Wat kan ik doen om mijn woning toch beter te isoleren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om beter te isoleren. Je kunt een spouwmuur bijvullen of op muren/plafond/buitenmuren een extra laag aanbrengen. Je kunt het beste contact opnemen met een isolatiebedrijf om dit te bespreken. Klik op link voor bedrijven in de buurt waar wij mee samenwerken.  

Profiteer van collectieve inkoop

Je hebt besloten dat je bodemisolatie wilt plaatsen. Nu kun je de prijzen en producten gaan vergelijken. Energieloket Rivierenland heeft momenteel een collectieve inkoopactie lopen tot 1 juli. Door gezamenlijk in te kopen, kunnen we een lagere prijs bieden.

Ik wil meedoen met de inkoopactie!