Spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren is een investering die zeker loont.

Spouwmuurisolatie is een stuk goedkoper dan veel mensen denken. En de besparing die isolatie oplevert is fors, net als de winst voor het milieu.

Wat is spouwmuurisolatie?

Tussen de binnenmuur en buitenmuur zit soms een spouwmuur, een lege ruimte. Dit kun je vullen met isolerend materiaal. De isolatie wordt in de ruimte (de spouw) van de muur gespoten. Dat is meestal binnen één dag gedaan en je hebt er geen rommel van.

Wat bespaar ik met het isoleren van m’n spouwmuur?

Bij een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap kost het isoleren €2100,-. Daarmee bespaar je wel €700,- per jaar! Kortom: binnen 3 jaar heb je alles terugverdiend (bron: Milieu Centraal).

Wist je dat je subsidie kunt aanvragen als je minimaal 2 isolerende maatregelen treft?

Heb ik een spouwmuur?

Eigenlijk is dat makkelijk te achterhalen. Over het algemeen geldt: is je huis ouder dan 1920? Dan heeft de woning waarschijnlijk geen spouwmuur. Is je huis na 1975 gebouwd? Dan is de spouwmuur waarschijnlijk al geïsoleerd. Kortom, is je woning gebouwd tussen 1920 en 1974 dan ligt hier een enorme besparingskans!

Is je woning gebouwd tussen 1975 en 1991? Jouw spouwmuur is hoogstwaarschijnlijk wel geïsoleerd, maar dat is soms wel verouderd. Je kunt je spouwmuur navullen of kiezen om de muur extra te isoleren vanaf de binnenkant.

Vleermuizen of andere beschermde dieren in je spouw?

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort en daarom mag je niet zomaar je spouwmuur isoleren. Heb je vleermuizen of een andere beschermde diersoort in je spouw? Schakel dan een deskundige in om je spouw te onderzoeken. Hij of zij zal met een plan komen om de vleermuizen een andere woon- en slaapplaats te geven door bijvoorbeeld vleermuizenkasten op te hangen. Ook heb je een ontheffing nodig (Wet natuurbescherming). Dit kun je aanvragen bij de provincie Gelderland. De aanvraag van de ontheffing kan 26 weken in beslag nemen en er zitten kosten aan verbonden. Zorg er dus voor dat je spouwmuur niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook natuurvriendelijk.

Volg de huidige nieuwbouweisen

Als je nu investeert in duurzame maatregelen voor je huis is ons advies om je te houden aan de huidige nieuwbouweisen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele latere ingrepen, zoals bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp, mogelijk is.

Kan ik mijn spouwmuur isoleren?

Twijfel je of je je gevels en muren kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek het zelf!

Tool: kan ik mijn gevel isoleren?

Veelgestelde vragen

Profiteer van collectieve inkoop

Je hebt besloten dat je spouwmuurisolatie wilt plaatsen. Nu kun je prijzen en producten gaan vergelijken. Het energieloket heeft een collectieve inkoopactie lopen. De collectieve inkoopactie is samengesteld door onafhankelijke energieadviseurs in samenwerking met regionale partijen.

Ik wil meedoen met de inkoopactie!
spouwmuurisolatie