Spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren is een investering die zeker loont.

Spouwmuurisolatie is een stuk goedkoper dan veel mensen denken. En de besparing die isolatie oplevert is fors, net als de winst voor het milieu.

 

Wat is spouwmuurisolatie?

Tussen de binnenmuur en buitenmuur zit vaak een spouw, een lege ruimte. Die kun je vullen met isolerend materiaal. De isolatie wordt in de ruimte (de spouw) van de muur gespoten. Dat is meestal binnen één dag gedaan en je hebt er geen rommel van. Naast energiebesparing levert het ook een comfortwinst op. De muren worden aan de binnenkant warmer.

Wat bespaar ik met het isoleren van m’n spouwmuur?

Bij een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap kost het isoleren € 2.400,-. Daarmee bespaar je wel € 800,- per jaar! Kortom: binnen 3 jaar heb je alles terugverdiend (bron: Milieu Centraal, 2022).

Vergeet niet dat er ook subsidies beschikbaar zijn voor isolerende maatregelen.

 

Heb ik een spouwmuur?

Eigenlijk is dat makkelijk te achterhalen. Over het algemeen geldt: is je huis gebouwd vóór 1920? Dan heeft de woning waarschijnlijk geen spouwmuur. Huizen na 1920 hebben meestal een spouw. Je kan het ook controleren aan de hand van de dikte. Deze kan je bijvoorbeeld bij de deur goed opmeten. Als de totale dikte ten minste 25 cm is, dan heb je waarschijnlijk een spouwmuur met een voldoende brede spouw om te isoleren.

 

Zit er al isolatie in?

Is je huis na 1975 gebouwd? Dan is de spouwmuur waarschijnlijk al tijdens de bouw geïsoleerd. Dit kan je (laten) controleren door in een open stootvoeg te kijken. Deze isolatie is overigens matige isolatie. Zie hiervoor ook de blog: aan de slag met je spouwmuur.

Woningen met spouw van vóór 1975 kunnen al eerder zijn na-geïsoleerd. Deze isolatie hoeft niet altijd goed meer te zijn. Dus als de muren koud aanvoelen in de winter kan je dat door een isolatiebedrijf laten controleren. Eventuele slechte isolatie is te herstellen. Zie hiervoor ook de blog: aan de slag met je spouwmuur.

Is je woning gebouwd tussen 1920 en 1974 en is die nog niet geïsoleerd, dan ligt hier een enorme besparingskans! De isolatiewaarde gaat dan van ongeveer 0,4 naar 1,7 m2K/W. Dat betekent dat er 75% minder warmte door de muur naar buiten gaat. Dit is een maatregel die zich doorgaans in enkele jaren terugverdient.

spouwmuurisolatie

Hoe gaat isoleren in z’n werk?

Spouwmuurisolatie is een maatregel die in korte tijd uitgevoerd kan worden. Veelal zijn de mensen van het isolatiebedrijf binnen één dag klaar. Tijdens het uitbrengen van de offerte of voorafgaand aan het isoleren wordt de spouw gecontroleerd. Dit is belangrijk omdat ze moeten weten of de spouw goed schoon is en of het metselwerk aan de buitenkant geschikt is voor isolatie.

Vervolgens worden open stootvoegen afgedicht, gaten in de voegen geboord en wordt het isolatiemateriaal ingespoten. Het isolatiebedrijf moet wel aan alle kanten van de woning bij de muur kunnen komen. Eventuele begroeiing moet misschien tijdelijk verplaatst worden. Na het isoleren worden de gaten in de voegen weer met specie afgedicht. Op de isolatie wordt 10 jaar garantie gegeven.

 

Vleermuizen of andere beschermde dieren in je spouw?

Sommige dieren huisvesten zich graag in spouwmuren. Ze klimmen door de open stootvoegen naar binnen en schuilen dan in de spouw. Het gaat om vleermuizen, vogels en insecten. De vleermuis is een beschermde diersoort. Isolatie van de spouw mag er niet toe leiden dat er vleermuizen sterven of dat hun nestgelegenheid onbruikbaar wordt. Dat is wettelijk verboden. Heb je het idee dat er wellicht vleermuizen of een andere beschermde diersoort in je spouw kunnen zitten? Dit kan doordat je ’s avonds vleermuizen ziet vliegen of je ziet een soort dunne muizenkeutels. Je bent als woningeigenaar verplicht om dit te (laten) onderzoeken. Schakel dan een deskundige in om je spouw te onderzoeken. Dit kan iemand zijn van de lokale natuurvereniging of vleermuizenwerkgroep. Hij of zij zal met een plan komen om de vleermuizen een andere woon- en slaapplaats te geven door bijvoorbeeld vleermuizenkasten op te hangen. Ook heb je een ontheffing nodig (Wet natuurbescherming). Dit kun je aanvragen bij de provincie Gelderland. De aanvraag van de ontheffing kan 26 weken in beslag nemen en er zitten kosten aan verbonden. Hiermee zorg er wel voor dat je spouwmuur niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook natuurvriendelijk.

Kijk ook voor meer informatie hier

Volg de huidige nieuwsbouweisen

Als je nu investeert in duurzame maatregelen voor je huis is ons advies om zoveel mogelijk de huidige nieuwbouweisen te volgen. Dit zorgt ervoor dat eventuele latere ingrepen, zoals bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp, mogelijk zijn. Spouwmuurisolatie is een stap in de goede richting. Je kan dan later altijd nog extra isoleren aan de binnen- of buitenkant.

 

Kan ik mijn spouwmuur isoleren?

Twijfel je of je de gevels en muren kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek het zelf!

Tool: kan ik mijn gevel isoleren?

 

Zoek je een bedrijf voor spouwmuurisolatie?

Als je nog geen bedrijf hebt voor de isolatie, kijk op onze bedrijvenpagina. Vraag ook onze checklist voor het offerte beoordelen op. Hierin staan tips die het helpen om één of meer goede offertes te krijgen.

Vul je woondossier in

In jouw woondossier (HOOMdossier) staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.

Start met je woondossier
spouwmuurisolatie