Spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren is een investering die zeker loont.

Spouwmuurisolatie is een stuk goedkoper dan veel mensen denken. En de besparing die isolatie oplevert is fors, net als de winst voor het milieu.

Wat is spouwmuurisolatie?

Tussen de binnenmuur en buitenmuur zit soms een spouwmuur, een lege ruimte. Dit kun je vullen met isolerend materiaal. De isolatie wordt in de ruimte (de spouw) van de muur gespoten. Dat is meestal binnen één dag gedaan en je hebt er geen rommel van.

Wat bespaar ik met het isoleren van m’n spouwmuur?

Bij een gemiddelde hoekwoning of 2-onder-1-kap kost het isoleren €2100,-. Daarmee bespaar je wel €700,- per jaar! Kortom: binnen 3 jaar heb je alles terugverdiend (bron: Milieu Centraal).

Wist je dat je subsidie kunt aanvragen als je minimaal 2 isolerende maatregelen treft?

Heb ik een spouwmuur?

Eigenlijk is dat makkelijk te achterhalen. Over het algemeen geldt: is je huis ouder dan 1920? Dan heeft de woning waarschijnlijk geen spouwmuur. Is je huis na 1975 gebouwd? Dan is de spouwmuur waarschijnlijk al geïsoleerd. Kortom, is je woning gebouwd tussen 1920 en 1974 dan ligt hier een enorme besparingskans!

Is je woning gebouwd tussen 1975 en 1991? Jouw spouwmuur is hoogstwaarschijnlijk wel geïsoleerd, maar dat is soms wel verouderd. Je kunt je spouwmuur navullen of kiezen om de muur extra te isoleren vanaf de binnenkant.

Vleermuizen of andere beschermde dieren in je spouw?

Vleermuizen zijn een beschermde diersoort en daarom mag je niet zomaar je spouwmuur isoleren. Heb je vleermuizen of een andere beschermde diersoort in je spouw? Schakel dan een deskundige in om je spouw te onderzoeken. Hij of zij zal met een plan komen om de vleermuizen een andere woon- en slaapplaats te geven door bijvoorbeeld vleermuizenkasten op te hangen. Ook heb je een ontheffing nodig (Wet natuurbescherming). Dit kun je aanvragen bij de provincie Gelderland. De aanvraag van de ontheffing kan 26 weken in beslag nemen en er zitten kosten aan verbonden. Zorg er dus voor dat je spouwmuur niet alleen milieuvriendelijk is, maar ook natuurvriendelijk.

Volg de huidige nieuwbouweisen

Als je nu investeert in duurzame maatregelen voor je huis is ons advies om je te houden aan de huidige nieuwbouweisen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele latere ingrepen, zoals bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp, mogelijk is.

Kan ik mijn spouwmuur isoleren?

Twijfel je of je je gevels en muren kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek het zelf!

Tool: kan ik mijn gevel isoleren?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of weten of mijn spouw geïsoleerd is?

Het bouwjaar van de woning geeft al vaak een goede indicatie. Bij twijfel kun je een deskundige inschakelen. Deze kan dan door middel van een endoscoop (kleine camera met flexibele buis) via een gaatje in de gevel in de spouw kijken. Lees meer over spouwmuurisolatie.   

Kan ik de spouw van mijn woning na-isoleren indien mijn spouw al van isolatie is voorzien?

Als er nog ruimte is in de spouw dan kan deze worden bijgevuld. Ook is het mogelijk om van binnenuit de muur te isoleren of van buitenaf de gevel. Het hangt van je huis af wat het slimst is om te doen. Om energieverbruik te beperken is de beste volgorde om eerst te besparen en dan te kijken naar de manier van opwekken. (na-) isoleren is daarom altijd de eerste stap. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder energie en geeft meer comfort.

Wanneer bezig je bent met isoleren is het belangrijk dat je ook nadenkt over het glas in uw huis. In een ideale situatie hebben de muren en de ramen vergelijkbare isolatiewaarden. Ook is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van het dak en plafond aangezien warme lucht omhoog gaat en na de muurisolatie kun je denken aan vloerisolatie wat vooral bijdraagt aan het vergroten van het comfort in huis.

Ik wil geen spouwmuurisolatie want ik heb gehoord dat je dan last krijgt van vocht.

Bij een schone spouw is de kans hierop erg klein. Het is hoe dan ook belangrijk dat je je woning goed ventileert. Voorwaarde voor spouwmuurisolatie is wel dat het metselwerk in goede staat verkeerd en niet vochtgevoelig is.

Mijn woning is uit de jaren ’90, ik heb dus overal (matige) isolatie? Wat kan ik doen om mijn woning toch beter te isoleren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om beter te isoleren. Je kunt een spouwmuur bijvullen of op muren/plafond/buitenmuren een extra laag aanbrengen. Je kunt het beste contact opnemen met een isolatiebedrijf om dit te bespreken. Klik op link voor bedrijven in de buurt waar wij mee samenwerken.  

Kan een spouw altijd geïsoleerd worden?

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon, droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd is. Bespreek met het isolatiebedrijf wat voor jou de beste oplossing is.

 

Profiteer van collectieve inkoop

Je hebt besloten dat je spouwmuurisolatie wilt plaatsen. Nu kun je prijzen en producten gaan vergelijken. Het energieloket heeft een collectieve inkoopactie lopen. De collectieve inkoopactie is samengesteld door onafhankelijke energieadviseurs in samenwerking met regionale partijen.

Ik wil meedoen met de inkoopactie!
spouwmuurisolatie