Dakisolatie: plat dak en dakkapel

Ook platte daken zijn goed te isoleren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een dak te isoleren, dit is mede afhankelijk van de stand van het dak. Platte daken kunnen het beste aan de bovenkant geïsoleerd worden, want isolatie aan de onderzijde geeft een groot risico op dakrot. 

Er zijn 2 manieren om een plat dak te isoleren: aan de binnenkant tegen het plafond en bovenop het dak.

Optie 1: isoleren bovenop het platte dak

De beste optie voor het isoleren van je dak is het plaatsen van isolatieplaten. Dit moet dan afgewerkt worden met waterdicht materiaal. Het meest handige moment voor het uitvoeren van deze ingreep is wanneer je je dakbedekking vernieuwd. Let op: het kan voorkomen dat je dakrand na de ingreep te laag is. Laat deze verhogen om lekkage te voorkomen. De dakrand moet minstens 10 cm zijn.

Optie 2: isoleren binnenkant plat dak

Het is zeker mogelijk om de binnenkant van je platte dak te isoleren, echter officiele instanties als Milieu Central en Energieloket Rivierenland raden dat af. Het risico op vocht en schimmel is te groot.

Wat levert het isoleren van je platte dak op?

Een gemiddeld hoekhuis met plat dak kan ongeveer €540,- per jaar besparen op de energierekening. De kosten voor het isoleren van het platte dak kost ongeveer €4.700,- als je het uitbesteedt (bron: Milieu Centraal). Mocht je de klus zelf klaren.  Let op: je kunt alleen aanspraak doen op subsidie als je het de klus door een professional hebt laten uitvoeren. Lees op onze site meer over subsidies.

Twijfel je welke dakisolatie geschikt is voor jouw woning? Vul dan de online tool van Milieu Centraal in:
Hoe kan ik mijn dak het beste isoleren?