Dakisolatie: plat dak en dakkapel

Ook platte daken zijn goed te isoleren

Er zijn verschillende mogelijkheden om een dak te isoleren, dit is mede afhankelijk van de stand van het dak. Platte daken kunnen het beste aan de bovenkant geïsoleerd worden, want isolatie aan de onderzijde geeft een groot risico op dakrot. 

Er zijn 2 manieren om een plat dak te isoleren: aan de binnenkant tegen het plafond en bovenop het dak.

Optie 1: isoleren bovenop het platte dak

De beste optie voor het isoleren van je dak is het plaatsen van isolatieplaten. Dit moet dan afgewerkt worden met waterdicht materiaal. Het meest handige moment voor het uitvoeren van deze ingreep is wanneer je je dakbedekking vernieuwd. Let op: het kan voorkomen dat je dakrand na de ingreep te laag is. Laat deze verhogen om lekkage te voorkomen. De dakrand moet minstens 10cm zijn.

Optie 2: isoleren binnenkant plat dak

Het is zeker mogelijk om de binnenkant van je platte dak te isoleren, echter officiele instanties als Milieu Central en Energieloket Rivierenland raden dat af. Het risico op vocht en schimmel is te groot.

Wat levert het isoleren van je platte dak op?

Een gemiddeld hoekhuis of 2-onder-1-kap met plat dak kan ongeveer €600,- per jaar besparen op de energierekening. De kosten voor het isoleren van het platte dak kost ongeveer €3300,- als je het uitbesteedt en als je het zelf doet €1500,- (bron: Milieu Centraal). Mocht je de klus zelf klaren heb je het dus binnen 3 jaar terugverdiend. Als je het laat uitbesteden binnen 6 jaar. Let op: je kunt alleen aanspraak doen op subsidie als je het de klus door een professional hebt laten uitvoeren. Lees op onze site meer over subsidies.

Twijfel je welke dakisolatie geschikt is voor jouw woning? Vul dan de online tool in!
Hoe kan ik mijn dak het beste isoleren?

 

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn gloeilampen vervangen terwijl ze warmte afgeven?

Het klopt zeker dat gloeilampen veel warmte afgeven. Echter is de warmte die een gloeilamp afgeeft niet efficiënt en een groot deel van het jaar overbodig. Een gloeilamp gebruikt namelijk elektriciteit als energiebron. Elektriciteit is op dit moment voornamelijk afkomstig uit gas- en kolencentrales. Deze zetten gas en kolen om tot elektriciteit. Bij deze conversie/omschakeling naar elektriciteit verlies je tot 60% aan energie. Het is zonde om deze hoogwaardige elektriciteit vervolgens weer terug om te zetten naar warmte. Tenzij je zonnepanelen voorzien in je totale elektriciteitsbehoefte en je de energie opslaat. Een cv-ketel wekt warmte op direct vanuit gas zonder de extra conversiestap. Een HR cv-ketel heeft een rendement van rond de 100%. Verwarmen met aardgas is daarbij nog zo’n 2,5 keer goedkoper dan direct verwarmen met elektriciteit d.m.v. een gloeilamp of een straalkachel. Daarnaast is je verwarmingssysteem ontworpen om efficiënt je huis te verwarmen en lamp dus niet. Je hoeft niet direct al je lampen te vervangen. Lees hier welke lampen je het beste als eerst kunt vervangen.

Hebben jullie afsteltips voor mijn cv-installatie?

In onze energiebespaarmeter staan verschillende tips om je cv zuiniger af te stellen. Ook kan het lonen om je cv-ketel te laten inregelen. Lees hier meer over het zuinig afstellen van je cv.

Hoe kan ik besparen op mijn verwarming?

Dit kan onder andere met radiator ventilatoren, radiatorfolie of radiatorkranen. Allemaal energiebesparende maatregelen die je zelf snel en makkelijk kunt uitvoeren.

Wat kan ik besparen als ik mijn woning isoleer?

Van slechte naar goede isolatie kan wel €1.900,- per jaar schelen aan energiekosten. Maar ook in een matig geïsoleerd hoekhuis (met 5 cm dakisolatie en dubbel glas) valt nog veel te besparen: zo’n €600,- per jaar als je de isolatie van dak, vloer, muren en ramen verbetert.

Wat zijn de mogelijkheden voor windmolentjes bij of op de woning?

Met een kleine windmolen op je dak kun jij zelf stroom opwekken, net als met zonnepanelen. Zo’n kleine windmolen is alleen goed voor het milieu als hij voldoende wind vangt. Vooral voordelig als je off the grid woont., in een mobiele woning of boot zonder net-aansluiting.

Persoonlijk en onafhankelijk advies over dakisolatie

Wil je je liever persoonlijk laten informeren door een energie adviseur over jouw specifieke woonsituatie? Vul je gegevens in dan nemen wij contact met je op.

Ik wil contact met een energieadviseur!