Gevelisolatie: buitenkant

Isoleren vanaf de buitenkant

Je kunt je gevel vanaf de buitenkant isoleren. Het kost weliswaar wat, maar je buitenmuren zijn dan weer zo goed als nieuw. Bovendien is de kans op vochtproblemen nihil.

Je muur isoleren vanaf de buitenkant heeft altijd de voorkeur. Dit komt omdat je hierdoor een ‘warme’ gevel krijgt. De kou kan daardoor nu in de muren trekken. Daarnaast heb je vaak de ruimte om wat dikker isolatiemateriaal te gebruiken zonder dat je woonruimte daaronder lijdt.

Wat kost het en wat levert het op?

Het kost €13.000,- om de buitenkant van een gemiddeld huis te isoleren. Een grote kostenpost maar het levert ook zeker wat op. Per jaar verdien je met deze ingreep ongeveer €900,- per jaar terug (bron: Milieu Centraal). Binnen 15 jaar is dus deze investering terugverdiend. En dat is nog zonder eventuele subsidie. Wist je dat je subsidie kunt aanvragen als je minimaal 2 isolerende maatregelen treft?

Is mijn huis geschikt voor gevelisolatie vanaf de buitenkant?

Je huis wordt met gevelisolatie iets dikker dus het uiterlijk zal iets veranderen. Bij rijtjeshuizen, 2-onder-1-kap woningen, monumenten en beschermde stadsgezichten kan het zijn dat deze ingreep niet is toegestaan. Een goedkeuring kun je krijgen via het omgevingsloket. Mag je de woning niet aan de voorzijde isoleren, denk dan nog aan de achter- of zijkant. Ook het isoleren vanuit de binnenkant is dan nog een optie. Doe ook de isolatiecheck om te controleren wat er voor jou huis mogelijk is.

Volg de huidige nieuwbouweisen

Als je nu investeert in duurzame maatregelen voor je huis is ons advies om je te houden aan de huidige nieuwbouweisen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele latere ingrepen, zoals bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp, mogelijk is.

Kan ik de gevels van mijn huis isoleren?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of weten of mijn spouw geïsoleerd is?

Het bouwjaar van de woning geeft al vaak een goede indicatie. Bij twijfel kun je een deskundige inschakelen. Deze kan dan door middel van een endoscoop (kleine camera met flexibele buis) via een gaatje in de gevel in de spouw kijken. Lees meer over spouwmuurisolatie.   

Kan ik de spouw van mijn woning na-isoleren indien mijn spouw al van isolatie is voorzien?

Als er nog ruimte is in de spouw dan kan deze worden bijgevuld. Ook is het mogelijk om van binnenuit de muur te isoleren of van buitenaf de gevel. Het hangt van je huis af wat het slimst is om te doen. Om energieverbruik te beperken is de beste volgorde om eerst te besparen en dan te kijken naar de manier van opwekken. (na-) isoleren is daarom altijd de eerste stap. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder stroom en geeft meer comfort.

Wanneer bezig je bent met isoleren is het belangrijk dat je ook nadenkt over het glas in uw huis. In een ideale situatie hebben de muren en de ramen vergelijkbare isolatiewaarden. Ook is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van het dak en plafond aangezien warme lucht omhoog gaat en na de muurisolatie kun je denken aan vloerisolatie wat vooral bijdraagt aan het vergroten van het comfort in huis.

Ik ben best handig, die zolder kan ik toch prima zelf isoleren?

Ja, dat kan zeker. Als je er maar rekening mee houdt dat de isolatie aan de binnenkant damp gesloten moet zijn. Naar buiten toe, naar de pannen toe, moet het damp-open zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie als je het werkt zelf uitvoert.

Ik wil geen spouwmuurisolatie want ik heb gehoord dat je dan last krijgt van vocht.

Bij een schone spouw is de kans hierop erg klein. Het is hoe dan ook belangrijk dat je je woning goed ventileert. Voorwaarde voor spouwmuurisolatie is wel dat het metselwerk in goede staat verkeerd en niet vochtgevoelig is.

Mijn woning is uit de jaren ’90, ik heb dus overal (matige) isolatie? Wat kan ik doen om mijn woning toch beter te isoleren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om beter te isoleren. Je kunt een spouwmuur bijvullen of op muren/plafond/buitenmuren een extra laag aanbrengen. Je kunt het beste contact opnemen met een isolatiebedrijf om dit te bespreken. Klik op link voor bedrijven in de buurt waar wij mee samenwerken.  

Persoonlijk en onafhankelijk advies over gevelmuurisolatie

Wil je je liever persoonlijk laten informeren over de mogelijkheden van je muur en gevel? Energieloket Rivierenland heeft een aantal bekwame energieadviseurs in dienst die jou graag willen geven

Ik wil contact met een energieadviseur!