Gevelisolatie: buitenkant
Isoleren vanaf de buitenkant
Je kunt je gevel vanaf de buitenkant isoleren. Het kost weliswaar wat, maar je buitenmuren zijn dan weer zo goed als nieuw. Bovendien is de kans op vochtproblemen nihil.
Je muur isoleren vanaf de buitenkant heeft altijd de voorkeur. Dit komt omdat je hierdoor een ‘warme’ gevel krijgt. De kou kan daardoor nu in de muren trekken. Daarnaast heb je vaak de ruimte om wat dikker isolatiemateriaal te gebruiken zonder dat je woonruimte daaronder lijdt.
Wat kost het en wat levert het op?
Het kost €20.000,- om de buitenkant van een gemiddeld huis te isoleren. Een grote kostenpost maar het levert ook zeker wat op. Per jaar verdien je met deze ingreep ongeveer €650,- per jaar terug (bron: Milieu Centraal). Binnen 15 jaar is dus deze investering terugverdiend. En dat is nog zonder eventuele subsidie. Vergeet niet dat er ook subsidies beschikbaar zijn voor isolerende maatregelen.
Is mijn huis geschikt voor gevelisolatie vanaf de buitenkant?
Je huis wordt met gevelisolatie iets dikker dus het uiterlijk zal iets veranderen. Bij rijtjeshuizen, 2-onder-1-kap woningen, monumenten en beschermde stadsgezichten kan het zijn dat deze ingreep niet is toegestaan. Een goedkeuring kun je krijgen via het omgevingsloket. Mag je de woning niet aan de voorzijde isoleren, denk dan nog aan de achter- of zijkant. Ook het isoleren vanuit de binnenkant is dan nog een optie. Doe ook de isolatiecheck om te controleren wat er voor jou huis mogelijk is.
Volg de huidige nieuwbouweisen
Als je nu investeert in duurzame maatregelen voor je huis is ons advies om je te houden aan de huidige nieuwbouweisen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele latere ingrepen, zoals bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp, mogelijk is.
Beschermde dieren in de muur of onder de dakgoot?
Sommige dieren huisvesten zich graag in spouwmuren of onder het dakoverstek. Ze klimmen door de open stootvoegen naar binnen en schuilen dan in de spouw of ze bouwen hun nesten boven aan de muur onder tegen het dak. Het gaat om vleermuizen, vogels en insecten. De vleermuis en enkele vogels zijn beschermde diersoorten. Isolatie mag er niet toe leiden dat er dieren sterven of dat nestgelegenheid van beschermde soorten onbruikbaar wordt. Dat is wettelijk verboden. Wat je hieraan kunt doen, lees je op onze pagina over isolatie en natuurbescherming.