Binnenmuurisolatie

Isoleren vanaf de binnenkant

Gevelisolatie bevestigen vanaf de binnenkant van de muur behoort meestal niet tot de eerste keuze als het gaat om isoleren. Maar soms laat je woning je geen andere keus. Bijvoorbeeld als je in een monument woon of als je geen spouwmuur hebt.

Waarmee isoleer je je muur?

Er zijn veel verschillende manieren om je muren te isoleren. Isolatiematerialen verschillen in prijs, duurzaamheid en isolatiewaarde (Rd). Hoe hoger de Rd, hoe beter het isoleert. Je kunt muurisolatie maken van:

  • Isolatiemateriaal en gipsplaat
  • Warmtereflecterende folie
  • Kant-en-klaar panelen

Je kunt deze klus zelf klaren of uitbesteden. Echter, om in aanmerking te komen voor de subsidie is zelf klussen geen optie.

Wat levert het mij op?

Je helpt het milieu met deze energiebesparing en krijgt een comfortabelere woning. Ook bespaart je met het isoleren van je muren geld. Hoeveel het kost en oplevert hangt dus af van de grootte van de muur en het materiaal dat je kiest. Stel, je kiest voor materiaal met een gemiddelde isolatiewaarde en je laat het uitvoeren door een professional kost het je ongeveer €100,- per m2. Per m2 bespaar je per jaar ongeveer €6,30 (bron: Milieu Centraal). Binnen 13 jaar heb je dus je investering terugverdiend! En dat is nog zonder subsidie. Vergeet niet dat er ook subsidies beschikbaar zijn voor isolerende maatregelen.

Volg de huidige nieuwbouweisen

Als je nu investeert in duurzame maatregelen voor je huis is ons advies om je te houden aan de huidige nieuwbouweisen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele latere ingrepen, zoals bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp, mogelijk is.

Twijfel je of je je gevels en muren kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek!

Tool: kan ik mijn gevel isoleren?

Vul je woningdossier in

In jouw woningdossier staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.

Start met je woningdossier