Binnenmuurisolatie

Isoleren vanaf de binnenkant

Gevelisolatie bevestigen vanaf de binnenkant van de muur behoort meestal niet tot de eerste keuze als het gaat om isoleren. Maar soms laat je woning je geen andere keus. Bijvoorbeeld als je in een monument woon of als je geen spouwmuur hebt.

Hoe isoleer je je muur?

Er zijn veel verschillende manieren om je muren te isoleren. Elk materiaal heeft een andere isolatiewaarde, de isolatieweerstand (Rd). Hoe hoger de Rd, hoe beter het isoleert. Je kunt muurisolatie maken van:

  • Isolatiemateriaal en gipsplaat
  • Warmtereflecterende folie
  • Kant-en-klaar panelen

Je kunt deze klus zelf klaren of uitbesteden. Echter, om in aanmerking te komen voor de subsidie is zelf klussen geen optie.

Wat levert het mij op?

Je helpt het milieu met deze energiebesparing en krijgt een comfortabelere woning. Ook bespaart je met het isoleren van je muren geld. Hoeveel het kost en oplevert hangt dus af van de grootte van de muur en het materiaal dat je kiest. Stel, je kiest voor materiaal met een gemiddelde isolatiewaarde en je laat het uitvoeren door een professional kost het je ongeveer €100,- per m2. Per m2 bespaar je per jaar ongeveer €7,80 (bron: Milieu Centraal). Binnen 13 jaar heb je dus je investering terugverdiend! En dat is nog zonder subsidie. Wist je dat je subsidie kunt aanvragen als je minimaal 2 isolerende maatregelen treft?

Volg de huidige nieuwbouweisen

Als je nu investeert in duurzame maatregelen voor je huis is ons advies om je te houden aan de huidige nieuwbouweisen. Dit zorgt ervoor dat je eventuele latere ingrepen, zoals bijvoorbeeld het installeren van een warmtepomp, mogelijk is.

Twijfel je of je je gevels en muren kunt isoleren? Vul de tool in en ontdek!

Kan ik de gevels van mijn huis isoleren?

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zien of weten of mijn spouw geïsoleerd is?

Het bouwjaar van de woning geeft al vaak een goede indicatie. Bij twijfel kun je een deskundige inschakelen. Deze kan dan door middel van een endoscoop (kleine camera met flexibele buis) via een gaatje in de gevel in de spouw kijken. Lees meer over spouwmuurisolatie.   

Kan ik de spouw van mijn woning na-isoleren indien mijn spouw al van isolatie is voorzien?

Als er nog ruimte is in de spouw dan kan deze worden bijgevuld. Ook is het mogelijk om van binnenuit de muur te isoleren of van buitenaf de gevel. Het hangt van je huis af wat het slimst is om te doen. Om energieverbruik te beperken is de beste volgorde om eerst te besparen en dan te kijken naar de manier van opwekken. (na-) isoleren is daarom altijd de eerste stap. Een goed geïsoleerd huis verbruikt minder stroom en geeft meer comfort.

Wanneer bezig je bent met isoleren is het belangrijk dat je ook nadenkt over het glas in uw huis. In een ideale situatie hebben de muren en de ramen vergelijkbare isolatiewaarden. Ook is het belangrijk om te kijken naar de isolatie van het dak en plafond aangezien warme lucht omhoog gaat en na de muurisolatie kun je denken aan vloerisolatie wat vooral bijdraagt aan het vergroten van het comfort in huis.

Ik ben best handig, die zolder kan ik toch prima zelf isoleren?

Ja, dat kan zeker. Als je er maar rekening mee houdt dat de isolatie aan de binnenkant damp gesloten moet zijn. Naar buiten toe, naar de pannen toe, moet het damp-open zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie als je het werkt zelf uitvoert.

Ik wil geen spouwmuurisolatie want ik heb gehoord dat je dan last krijgt van vocht.

Bij een schone spouw is de kans hierop erg klein. Het is hoe dan ook belangrijk dat je je woning goed ventileert. Voorwaarde voor spouwmuurisolatie is wel dat het metselwerk in goede staat verkeerd en niet vochtgevoelig is.

Mijn woning is uit de jaren ’90, ik heb dus overal (matige) isolatie? Wat kan ik doen om mijn woning toch beter te isoleren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om beter te isoleren. Je kunt een spouwmuur bijvullen of op muren/plafond/buitenmuren een extra laag aanbrengen. Je kunt het beste contact opnemen met een isolatiebedrijf om dit te bespreken. Klik op link voor bedrijven in de buurt waar wij mee samenwerken.  

Persoonlijk en onafhankelijk advies over muurisolatie

Wil je je liever persoonlijk laten informeren? Energieloket Rivierenland werkt met een aantal bekwame energieadviseurs die jou graag verder op weg helpen.

Ik wil contact met een energieadviseur!