Dakisolatie: zoldervloer

Plaats beloopbare isolatieplaten en bespaar geld en energie

Is het isoleren van de binnenkant en buitenkant van je schuine dak geen optie? Denk dan aan het isoleren van de zoldervloer. Dit is alleen een optie als je zolder onverwarmd is én geen leefruimte.

Er zijn eigenlijk twee manieren om dat te doen. Isoleer de zoldervloer of isoleer het plafond van je bovenste leefruimte. Met deze ingrepen bespaar je net zoveel energie als het isoleren van je schuine dak. Echter, het is makkelijker te realiseren en je hebt minder isolatiemateriaal nodig. Plaats altijd een dampremmende laag aan de warme kant, onder het isolatiemateriaal. Heb je een betonnen zoldervloer, dan hoeft het niet. Beton is zelf dampremmend.

Wat is het makkelijkste?

De makkelijkste manier om je zoldervloer te isoleren is om beloopbare isolatieplaten op je zoldervloer neer te leggen. Voor het isoleren zijn diverse materialen beschikbaar zoals minerale wol, EPS en ecologische isolatiematerialen. Liggen de vloerbalken in de weg? Plaats dan isolatiemateriaal tussen de vloerbalken en plaats daarbovenop isolatieplaten. Heb je direct een egale vloer. Let op: vergeet niet ook het luik te isoleren en denk aan de kieren en naden.

Wanneer is mijn zoldervloer geschikt voor isolatie?

Je zolder moet geen leefruimte zijn. Er moet een luik in de zolder zitten en dus geen open zolder zijn. Ook moet je geen plannen hebben om in de toekomst de zoldervloer open te breken voor een hogere kamer. In dat geval kun je beter kiezen voor het isoleren van de binnenkant of buitenkant van je dak.

Wat levert het isoleren van je zoldervloer op?

Een gemiddeld hoekhuis  met onverwarmde zolder kan ongeveer € 530,- per jaar besparen op de energierekening. De kosten van het isoleren zoldervloer kost ongeveer € 2.500,- als je het uitbesteedt en als je het zelf doet € 1.200,- (bron: Milieu Centraal). Mocht je de klus zelf klaren heb je het dus binnen twee jaar terugverdiend. Als je het laat uitbesteden binnen drie jaar. Let op: je kunt alleen aanspraak doen op subsidie als je het de klus door een professional hebt laten uitvoeren. Lees op onze site meer over subsidies.

Twijfel je welke dakisolatie geschikt is voor jouw woning? Vul dan de online tool van Milieu Centraal in:

Hoe kan ik mijn dak het beste isoleren?

Blijf op de hoogte

Meld je, net als 12.000 woningeigenaren in de regio Rivierenland, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van energie besparen en opwekken in je gemeente.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!