Dakisolatie: binnenkant

Ook goed zelf uit te voeren

Als je je dak laat isoleren vanaf de binnenkant spreek je van een koud dak. Het dak blijft immer koud omdat het pas vanaf de binnenkant is geïsoleerd. Op deze manier isoleren levert goede tot zeer goede isolatie op. Een klus die je redelijk makkelijk zelf kunt klaren.

Wat levert het op?

Een gemiddeld hoekhuis of 2-onder-1-kap met verwarmde zolder kan ongeveer €750,- per jaar besparen op de energierekening. De kosten van het isoleren van je schuine dak kost ongeveer €4700,- als je het uitbesteedt en als je het zelf doet €1000,- (bron: Milieu Centraal). Mocht je de klus zelf klaren heb je het dus binnen 2 jaar terugverdiend. Als je het laat uitbesteden binnen 7 jaar. Let op: je kunt alleen aanspraak doen op subsidie als je het de klus door een professional hebt laten uitvoeren. Lees op onze site meer over subsidies.

Is mijn woning geschikt voor dakisolatie?

De meeste huizen hebben vaak al een variant van dakisolatie. Is dit al enige tijd geleden dan kun je controleren of dat niet beter kan. Hoe weet je of je dak goed genoeg is geïsoleerd? Eigenlijk heel simpel: is je woning gebouwd in de jaren ’70 en ’80 hebben vaak een isolatielaag van 3 tot 5 cm. Huizen die gebouwd zijn in de jaren ’90 hebben een isolatielaag van 8 tot 10 cm. Voor een Rc (isolatiewaarde) van 4 (=hoge isolatie) heb je 13 cm isolatiemateriaal nodig. Je kunt extra isolatiemateriaal toevoegen of het oude verwijderen en opnieuw isoleren.

Twijfel je welke dakisolatie geschikt is voor jouw woning? Vul dan de online tool in!

Hoe kan ik mijn dak het beste isoleren?

 

Met welk materiaal isoleer je?

Kies een materiaal waar je in ieder geval een isolatiewaarde (Rc) van 4 mee realiseert. Wettelijk moeten nieuwbouwhuizen zelfs bouwen met een Rc van 6. Bestaande bouw of renovatie moet minimaal voldoen aan een Rc van 2. Om een Rc van 4 te realiseren heb je van het meeste materiaal 13cm nodig. De volgende materialen kun je gebruiken:

  • Glaswol
  • Steenwol
  • EPS
  • XPS platen
  • PUR hardschuimplaten
  • PIR of resol hardschuimplaten
  • Isolatiematerialen uit vernieuwbare grondstoffen (gerecycled katoen, vlas, hennep, schapenwol, houtvezel, cellulose, kurk)
  • Isolatie met warmtestraling-reflecterende folies

Let op: denk aan de brandveiligheid.

Heb je geen ruimte aan de binnenkant over om een dikkere isolatielaag aan te brengen, denk er dan over na om de buitenkant te isoleren.

Veelgestelde vragen

Profiteer van collectieve inkoop

Je hebt besloten dat je dakisolatie wilt plaatsen. Nu kun je prijzen en producten gaan vergelijken. Het energieloket heeft een collectieve inkoopactie lopen. De collectieve inkoopactie is samengesteld door onafhankelijke energieadviseurs in samenwerking met regionale partijen.

Bekijk de inkoopactie