Beglazing

HR++, dubbel glas en triple glas

Zelfs als je ramen nog niet aan vervanging toe zijn, kan dubbel glas of hoog rendement glas (HR) rendabel zijn. Ook als je al jaren dubbel glas hebt, is het de moeite om er eens kritisch naar de kijken. Dubbel glas is namelijk in de laatste jaren gemaakt van steeds betere kwaliteit. Het rendement van HR++ isolatieglas is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening (Cijfer: Milieu Centraal 2022). Dus zeker de moeite waard om je verder in te verdiepen!

Comfortabel wonen met dubbel glas

Het hebben van dubbele beglazing heeft meer voordelen. Het zorgt namelijk ook voor meer woonplezier. Goede beglazing geeft een comfortabeler gevoel in huis doordat het tocht en geluidsoverlast tegenhoudt. Ook heb je minder snel last van vocht op ramen en vensterbank.

Wat is HR++ en triple glas?

Sommige mensen denken dat dit hetzelfde is, echter er zit een verschil tussen HR++ en triple glas. HR++ glas, is dubbel glas met 2 isolatielagen. Het verschil tussen ‘gewoon’ dubbel glas en HR++ glas is spectaculair. HR++ glas isoleert bijna 2,5 keer zo goed als dubbel glas.

Triple glas heeft 3 isolatielagen. Triple glas wordt ook wel genoemd:

  • HR++ triple glas
  • HR+++ glas
  • drievoudig glas
  • driedubbel glas

Wat levert nieuwe beglazing mij op?

Het plaatsen nieuwe ramen levert meer op dan je denkt:

  • Geen tocht
  • Geen kou
  • Geen condens
  • Minder geluid van buiten
  • Je bespaart Co2 en helpt daarmee het klimaat
  • Geld

Geldbesparing is voor velen een reden om voor kwaliteitsramen te gaan. Hoeveel dat scheelt hangt af van je huis, het aantal ramen en of je nu enkel of dubbel glas hebt. Een gemiddeld hoekhuis of 2-onder-1-kap, met alleen enkel glas bespaart ongeveer €330,- op jaarbasis. Mits alle ramen worden vervangen met HR++ glas. Let er wel op dat je ook je kozijnen moet vervangen als je van dubbelglas naar triple glas gaat. Dan heb je namelijk geïsoleerde kozijnen nodig en waarschijnlijk ook kozijnen met een diepere sponning. Dit zorgt voor een extra kostenpost.

Vergeet niet dat er ook subsidies beschikbaar zijn voor isolerende maatregelen.

Isolerende kozijnen

Wil je triple glas? Investeer dan direct in isolerende kozijnen. Ook kozijnen kunnen namelijk goed en/of slecht isolerend zijn. Dit is noodzakelijk omdat het glas zo goed geïsoleerd is dat er sneller houtrot optreedt in de kozijnen.

Isolerende kozijnen zijn kozijnen met een luchtkamer in het midden, dit is niet zichtbaar. Dit kun je controleren door de U-waarde te checken. Hoe lager de U-waarde, hoe beter het isoleert.

Tool: Ontdek hier welk soort isolatieglas geschikt is voor jouw huis.

Een energiecoach helpt je op weg

Wil je je liever persoonlijk laten informeren? Onze energiecoaches werken vrijwillig voor het energieloket. Ze hebben kennis van duurzaam wonen en dragen dit graag over op andere woningeigenaren. Laat je gegevens achter en onze coaches nemen contact met je op.

Nodig een energiecoach uit