Blog: aan de slag met je spouwmuur
Publicatiedatum: 21 april 2022
Spouwmuurisolatie is een stuk goedkoper dan veel mensen denken. En het rendement is fors. Voor spouwmuurisolatie kun je de winst vergelijken met een rente van 10% op een spaarrekening (bron: Milieu Centraal, 2022).
Bij spouwmuren zijn er vier situaties mogelijk:
- Je spouw is ongeïsoleerd
- je spouw is matig geïsoleerd tijdens de bouw
- Je spouw is na-geïsoleerd maar deze is niet meer goed
- Je spouw is goed geïsoleerd
Ongeïsoleerde spouw
Als de spouw nog niet is geïsoleerd, dan is het na-isoleren een goede maatregel. Er gaat dan 75% minder warmte door de muur naar buiten. Het wordt ook comfortabeler binnen doordat de muren warmer aanvoelen. Lees meer over spouwmuurisolatie.
Matig geïsoleerde spouw
In de jaren ’70 tot eind jaren ’90 zijn veel woningen al tijdens de bouw geïsoleerd. Dit is vaak een dunne isolatie van enkele centimeters. Dit noemen we matige isolatie omdat de huidige normen veel hoger zijn. Meestal is er in de spouw voor de isolatie nog ruimte waar extra isolatiemateriaal in aangebracht kan worden. In het verleden deden de isolatiebedrijven dat niet omdat ze niet konden garanderen dat de extra isolatie zich goed in de spouw zou verdelen. Tegenwoordig zijn er isolatiematerialen die in een spouw van 3 cm of meer aangebracht kunnen worden. Dit kan met schuim (luchtgeblazen HR-isofoam, Aminotherm, watergeblazen PUR, EPS-parels). Deze materialen zijn ook prima geschikt voor het bijvullen van de spouw.
Dit bijvullen werkt hetzelfde als gewoon na-isolatie van de spouwmuur:
- De spouw wordt geïnspecteerd. Daarbij wordt gekeken of de ruimte voor de bestaande isolatie goed schoon is, of de oude isolatie niet in de weg zit en of de stenen van de muur geschikt zijn voor na-isolatie.
- Open stootvoegen worden afgedicht en er worden gaten in de voegen geboord.
- Het isolatiemateriaal wordt ingespoten.
- De gaten worden met specie gedicht.
De kosten zijn vergelijkbaar met gewone spouwmuurisolatie. De besparing is echter minder omdat er al isolatiemateriaal in de muur zat. De isolatiewaarde gaat grofweg van 1,5 naar 2,5 m2K/W. Een besparing van 30 tot 40%.
Isolatiemateriaal is ingezakt of vergaan
Spouwmuren die in de jaren ’80 of begin jaren ’90 zijn na-geïsoleerd, maar waarbij deze isolatie niet goed meer is, kunnen opnieuw geïsoleerd worden. Soms wordt voorgesteld om deze ook bij te vullen, maar dat wordt van verschillende kanten afgeraden. En isolatiebedrijven kunnen dan veelal geen garantie geven op de isolatie omdat moeilijk te voorspellen is hoe het eindresultaat in de spouw is. Zo kan sterk ingezakte oude isolatie wellicht op termijn tot vochtproblemen gaan leiden. Ook kan de isolatiewaarde van het ingezakte stuk minder zijn. Vraag een isolatiebedrijf naar de mogelijkheden.
Vaak is het beter om de oude isolatie eerst te laten verwijderen en vervolgens nieuwe isolatie in te brengen. Het schoonmaken van de spouw gebeurt ook van buitenaf, dus het geeft geen rommel in het huis. Als de oude isolatie verwijderd is, kun je zelf kiezen wat voor materiaal je erin terug brengt. Als de nieuwe isolatie is aangebracht weet je zeker dat het goed zit en krijg je er gewoon ten minste tien jaar garantie op.
Goed geïsoleerde spouwmuur
De isolatiewaarde van een moderne spouwmuur (vanaf begin deze eeuw) is dusdanig goed, dat enkele centimeters extra isolatie nauwelijks merkbaar is. Het bijvullen van de spouw met isolatiemateriaal heeft dan ook niet zoveel zin. Als je de isolatiewaarde wilt verhogen kun je grotere stappen nemen met isolatie aan de binnen- of buitenkant.
Checklist isoleren
Je wilt isoleren. Maar waar begin je? Waar moet je allemaal op letten als je jouw woning wilt isoleren? Vraag het handige overzicht aan. Hier zie je in één oogopslag tal aan nuttige informatie. Het verschaft je veel inzicht over bijvoorbeeld:
- subsidie, vergunningen, ventilatie
- inzicht in de mogelijkheden die er voor jouw woning zijn;
- waar je op moet letten als je offertes aanvraagt;
- et cetera.